Ivanović "rešio" Cibonu 1Nikola Ivanović foto: Srđan Stevanović /Starsport

Velikih problema imali su košarkaši Crvene zvezde u Zagrebu. Demonstrirao je domaćin modernu, brzu košarku sa brojnim pokušajima u ranoj fazi napada, mahom sa distance. Zadavala je Cibona konstantno snažne direkte, činilo se da će crveno-beli u skraćenoj rotaciji pokleknuti i pomiriti se sa nokautom, međutim u presudnoj, četvrtoj deonici „ukazao“ se Zvezdi Nikola Ivanović i sa 11 poena naterao motivisanog rivala na kapitulaciju u završnom meču 23. kola ABA lige (74:78).

Bez Holinsa, Lazića i Cirbesa, u skraćenoj rotaciji, Zvezda je u Zagrebu mogla da stekne uvid u kojim segmentima igre može još  puno da napreduje.

Domaćin je sijaset poena postigao iz brzih otvaranja napada, u igri na otvorenom terenu, po tačno uigranim linijama kretanja na nepostavljenu odbranu.

Klecala su kolena crveno-belima u defanzivi, pogotovo na perimetru.

Sa lošim šutem sa distance (8/30), posao im je bio dodatno otežan. Rotirao je trener Radonjić konstantno; neretko igrao sa niskim petorkama, dvojicom plejmejkera, sve u nameri da dobije na širini u napadu, a da defanzivno lakše preuzima, naročito na Gegiću (19p, 5as) i visokom Brankoviću (17p).

Potpomognuti Nakićem (16p), koji je u četvrtoj deonici Cibonu vratio u igru sa tri trojke, domaćin je sustizao razliku, povećavao je na maksimalnih pet poena (47:42), brišući seriju crveno-belih iz uvodnih pet minuta poslednje deonice od 11:0 (56:63).

Bez učinka do poslednjih deset minuta, Ivanović je kada se lomilo poturio „obraz časti“ i briljantnim sekvencama pružio nemerljiv doprinos pobedi. Vezao je pet poena, zbirno dao 11, bez greške izvodeći penale (6/6).

Istovremeno, produkcija iz centarlnog pika bila je dobra; Mitrović je iz kratkih rolova pronalazio saigrače koji su protrčavali po čeonoj liniji (11p, 3as); kada je Nakić doveo Cibonu u vođstvo 68:67 Luka je prvo vratio prednost (68:69), a odmah potom iz rola asistirao Dobriću za trojku forme šah-mata (14p).

Moraće Kalinić (14p) da počasti Ivanovića i Dobrića, kao i Mitrovića, svestan da bi sa očajnih 2/13 za tri snosio veliku krivicu za eventualni poraz u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari