Soni Erikson šampionatu, koji će se od 4. do 9. novembra održati u Dohi. Ovaj turnir u ženskoj konkurenciji je isto što i Masters finale kod muškaraca, pa su tako i propozcije „preslikane“. Dakle, za plasmana u Dohu nije bitna WTA lista, već WTA trka i za zvanje najbolje u sezoni boriće se osam najboljih igračica.

Soni Erikson šampionatu, koji će se od 4. do 9. novembra održati u Dohi. Ovaj turnir u ženskoj konkurenciji je isto što i Masters finale kod muškaraca, pa su tako i propozcije „preslikane“. Dakle, za plasmana u Dohu nije bitna WTA lista, već WTA trka i za zvanje najbolje u sezoni boriće se osam najboljih igračica.
Jankovićeva i Ivanovićeva predvode teniserke po učinku u 2008. godini, Jelena je do sada sakupila 2.770 bodova, a Ivanovićeva 2.761. Njihov konto je toliko velik da čak i kada ne bi odigrale nijedan meč do 4. novembra, imale bi dovoljno bodova da budu među osam najboljih u WTA trci.

Pašanski u četvrtfinalu

Boris Pašanski plasirao se u treće kolo Čelendžera u finskom gradu Tampereu. Srpski teniser, inače 130. na ATP listi, savladao je Šveđanina Ervina Eleskovića, 472. igrača sveta – 2:0 (6:4, 6:2).

Pašanski će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča Berlok (drugi nosilac, 125. na ATP listi) – Rideršted (333. na svetu). Boris Pašanski je do sada već jednom igrao protiv Argentinca Berloka, koji mu je predao meč 2007. u Barseloni. Sa Šveđaninom Riderštedom se nije sastajao. Čelendžer u Tampereu igra se na šljaci, a nagradni fond je 42.500 dolara.

– Plasman na finalni turnir sezone je uvek važan cilj, koji postavim na početku godine. Prirodno, ponosna sam što sam ostvarila to pravo ovako rano, već krajem jula. Jedva čekam da počne turnir u Dohi i nadam se da ću tamo igrati dobro – rekla je Jelena Janković, druga teniserka na WTA listi, koja će u Montrealu prevazići granicu od osvojenih 5.000.000 dolara od nagrada na turnirima. Srpska teniserka je, inače, odlično startovala na ovom turniru. Bez ikakvih problema izašla je na kraj sa domaćom igračicom Aleksandrom Voznijak – 2:0 (6:0, 6:4). Prvi set meča drugog kola Jankovićeva je rešila za samo 20 minuta. U nastavku Kanađanka je uspela donekle da se konsoliduje, čak je i oduzela servis srpskoj teniserki. Međutim, Jelena Janković je uzvratila istom merom i posle sat vremena igre izborila meč trećeg kola sa još jednom teniserkom iz Kvebeka, Stefani Duboa.

Šarapova pobedila, pa odustala

Svetski broj tri, Marija Šarapova, pobedila je Poljakinju Martu Domakovsku – 2:1 (7:5, 5:7, 6:2) i potom se povukla sa turnira u Montrealu zbog povrede ramena.

– Pričala sam sa doktorima, i rekli su mi da što pre otkrijem razlog ovog problema. Dolaskom u Montreal, nisam znala da li ću biti u stanju da se takmičim – izjavila je Šarapova kojoj je ovo bio prvi izlazak na teren posle Vimbldona. Organizator je, posle povlačenja Šarapove, promovisao Japanku Ai Sugijamu za učesnicu trećeg kola.

Druga u trci, a prva na listi, Ana Ivanović takođe je ponosna zbog ranog plasmana na finale sezone. I ona je poput Janakovićeve pobedom počela turnr u Montrealu, na kojem inače brani titulu, mada je u odnosu na svoju sunarodnicu mnogo teže stigla do trećeg kola. Za pobedu nad Čehinjom Perom Kvitom bila su joj potrebna čak tri seta – 2:1 (6:3, 4:6, 6:0). Meč je dobro otvorila, ali u nastavku Ivanovićeva je drastično pala, međutim, u odlučujućem setu uspela je da ispravi sve greške, pa je posle sat i 59 minuta igre konačno izborila plasman u treće kolo, gde će se sresti sa Austrijankom Tamirom Pašek.

Nadal grabi ka prvom mestu

Španac Rafael Nadal na superioran način otvorio je turnir u Sinsinatiju, koji mu ukoliko dođe do finala može doneti prvo mesto na ATP listi. Sjajni Majorčanin plasirao se u treće kolo turnira ubedljivom pobedom nad Floranom Serom iz Francuske – 2:0 ( 6:0, 6:1).

– Bio je ovo težak meč, ali dao sam sve od sebe. U dobroj sam formi, imam samopouzdanja i igram dobro već nekoliko meseci. Zato ću nastaviti tako i na ovom turniru. Ako budem odigrao dobro na ovom turniru, biću u dobroj poziciji da se borim za titulu prvog tenisera na svetu – izjavio je Nadal.

– Ova sezona, dosad je bila puna divnih stvari. Ostvarila sam svoja dva sna – da osvojim Grend slem turnir i postanem prva igračica na WTA listi. Kada bih osvojila i Dohu, to bi bila savršena godina, koju nikada ne bih zaboravila – izjavila je Ivanovićeva.

Zimonjić i Nestor u trećem kolu Sinsinatija

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor plasirali su se u treće kolo turnira Masters Serije u Sinsinatiju. Oni su dobar start ostvarili pobedom nad Italijanima Andreom Sepijem i Simoneom Bolelijem – 2:0 (6:3, 6:2). Zimonjić i Nestor će se u četvrtfinalu sastati sa Čehom Lukasom Dluhijem i Indijcem Leanderom Paesom. Nagradni fond turnira u Sinsinatiju je 2.615.000 dolara.

Pun reči hvale na račun srpskih teniserki bio je Lari Skot, generalni menadžer WTA organizacije.
– Jelena i Ana su neverovatne atlete i šampioni. Kako na terenu tako i van njega.
Na turniru u Dohi, osam učesnica biće razvrstane u dve grupe po četiri igračice, gde će se sastati svaka sa svakom, a o poretku će odlučivati bodovi. Prve dve iz svake grupe igraće u polufinalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari