U polufinalnom grend slem duelu najboljih teniserki Srbije pala je odluka i o novoj najboljoj na svetu. Posle velike drame, sjajnog tenisa u dva sata i 40 minuta igre ta titlula pripala je Ani Ivanović, ali utisak je da ne bi bilo nezasluženo i da je bilo i obrnuto – 2:1 (6:4, 3:6, 6:4).

U polufinalnom grend slem duelu najboljih teniserki Srbije pala je odluka i o novoj najboljoj na svetu. Posle velike drame, sjajnog tenisa u dva sata i 40 minuta igre ta titlula pripala je Ani Ivanović, ali utisak je da ne bi bilo nezasluženo i da je bilo i obrnuto – 2:1 (6:4, 3:6, 6:4). Ivanovićeva je ovom pobedom ponovila prošlogodišnji uspeh na Rolan Garosu. Finale protiv Ruskinje Dinare Safine biće za našu teniserku treća grend slem završnica.
Ustaljene fraze da je duel Ivanovićeve i Jankovićeve bio finale pre finala i da je šteta što je jedna morala da izgubi nezaobilazne su za opis ovog zaista neverovatnog meča.
Jelena Janković je sjajno otvorila meč. Uspešno je realizovala servis, a odmah potom sprečila svoju sunarodnicu da to isto uradi. U tim trenucima se činilo da je Ivanovićeva nespremno ušla u meč, ali da u stvari nije tako, najbolja srpska teniserka demantovala je već u narednom gemu. Delovala je Ana mnogo sigrunija, ali je ipak Jelena uspela da joj još jednom oduzme servis. Tada je nastupio period prepoznatljive ofanzivne igra Ivanovićeve, za koju Jankovićeva jednostavno nije imala rešenje. Rezultat 4:2 ekspresno je preokrenula druga teniserka sveta – 5:4 i potom na svoj servis osvojila set.

Safina „pogurala“ Anu do prvog mesta

Pobeda Dinare Safine nad Svetalnom Kuznjecovom u prvom polufinalu – 2:0 (6:3, 6:2) bio je znak da će od ponedeljka bez obzira na ishod finala zameniti Mariju Šarapovu na prvom mestu WTA liste. Naime, Svetlana Kuznjecova je imala šansu da na toj poziciji zameni svoju sunarodnicu, ali samo u slučaju da osvoji Rolan Garos.

U ruskom susretu izrazitog favorita nije bilo iako je Kuznjecova kao 4. nositeljka bolje plasirana od 13. nositeljke Safine. Obe teniserke su startovale silovito, i već u prva četiri gema viđena su tri brejka. Nakon 34 minuta igre i prednosti od 5:3, Safina je servirala za set. Posle sat i 27 minuta igre, Safina je poslednji, sedmi gem u drugom setu, lako rešila u svoju korist, tehnički nadmudrila Kuznjecovu, koja je u toku meča napravila duplo manje vinera, 20 naspram 39 dobrih udaraca Safine.

Odnos snaga iz završnice drugog seta nije se promenio u nastavku. Rastao je broj sjajnih poena rivalki i fenomenalnih razmena udaraca, ali isto tako rastao je i broj izgubljenih gemova Jankovićeve – šest uzastopnih. Konačno u trećem gemu drugog seta treća teniserka sveta upisala je gem – 2:1. Velika borba u kojoj je dominirala Ivanovićeva nije posustala. Jelena Janković se donekle konsolidovala i nastavila da ide korak za Ivanovićevom. U šestom gemu imala je Ivanovićeva na svoj servis 40:0, usledila je serija sjajnih poena Jelene Janković koji su joj doneli brejk i izjednačenje – 3:3. U tim trenucima Jankovićeva se u potpunosti vratila u meč, i agresivnom igrom na svoj servis preuzela vođstvo – 4:3. Ostala je bez ritma Ivanovićeva, što je iskoristila njena rivalka oduzela joj servis i upisala četvrti gem zaredom – 5:3. Imala je Jelena četiri set lopte, uspela je Ivanovićeva da spasi tri, ali ne i tu odlučujuću za izjednačenje 1:1.
Sjajnu seriju iz drugog seta Jelena Janković je prenela u odlučujući. Odmah je došla do brejka i ubrzo vođstva od 2:0. Posle sedam izgubljenih gemova konačno je Ivanovićeva uzvratila i smanjila prednost svoje rivalke – 2:1. Vrhunski tenis naše igračice nastavile su da demonstrijau publici na centralnom terenu. Ana Ivanović je smogla snage i posle fantastične borbe u petom gemu ostala i dalje u igri – 3:2, a onda se potpuno vratila brejkom – 3:3. Usledila je nova razmena brejkova i novo izjednačenje – 4:4. Posle dva sata i 40 minuta Ivanovićeva je došla do meč lopte, na set Jelene Janković. Realizovala ju je, plasirala se u finale i postala prva teniserka sveta.
– Bio je ovo izuzetno težak meč, ali to me nije iznenadilo. Presrećna sam… Dobro sam počela, ali sredinom drugog seta Jelena je zaigrala neverovatno. Smogla sam snage da se vratim i sada se nadam tituli – izjavila je Ivanovićeva posle plasmana u finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari