Iz Atine uzlaznom putanjom 1Foto: STARSPORT

Pehar podignut na Akropolis kupu za reprezentaciju naše zemlje uglavnom je predstavljao dobar znak pred neko veliko takmičenje.

Trijumfom nad zaista kompaktnom selekcijom Grčke, košarkaši Srbije perfektnim skorom završili su deo priprema pred večerašnji put u Kinu (sedam pobeda) gde će se od 31. avgusta do 15. septembra održati Svetsko prvenstvo. Da nije bilo teške povrede kolena Dragana Milosavljevića, zbog koje će propustiti Mundobasket, nažalost i veći deo klupske sezone, utisak iz Atine bio bi potpun i krajnje pozitivan, s obzirom na to da je selektor Aleksandar Đorđević na delu mogao da isproba razne varijacije, naročito pod košem i šansu pruži svima na koje će računati na planetarnom takmičenju.

Principijelna odluka selektora Đorđevića da, teško shvatljivo, precrta Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića tokom skraćivanja spiska na 18 imena mogla bi da dobije na dodatnoj težini nakon povreda Miloša Teodosića i pomenutog Dragana Milosavljevića. Naime, prema trenutnom sastavu, koji je „sveden“ na 12 imena, reprezentacija Srbije u spoljnoj liniji ima svega petoricu igrača (Micić, Jović, Bogdanović, Gudurić i roviti Lučić).

Svestan te činjenice, selektor Đorđević, u finalu Akropolis kupa protiv Grčke, premestio je Marka Simonovića sa njegove prirodne pozicije krilnog centra na nisko krilo, mesto na kojem je novi košarkaš Olimpije Cedevite poslednji put igrao još u Hemofarmu.

– Treba da igramo još hrabrije, lopte treba da budu direktnije, sa manje lob pasova. Pored dubine u napadu, ključ utakmice je bila naša defanzivna tranzicija, jer su Grci tim koji je do sad najviše poena postizao iz kontranapada. Dobro smo trčali, ali smo pored toga pametnim napadima kontrolisali njihovu napadačku tranziciju. Možemo još bolje, fale nam neki igrači u rotaciji, ali bez obzira na to, odigrali smo veoma dobar turnir – sumirao je utiske i locirao mesta za napredak do kraja priprema, selektor Đorđević.

Jasno je da će sa Jokićem, Milutinovim, Marjanovićem i Raduljicom reprezentacija Srbije u Kini imati najkvalitetnije centre na Mundobasketu. Taktički, „orlovi“ još uvek nisu postigli automatizam prilikom korišćenja svih kvaliteta, kako napadačkih, tako i odbrambenih, pomenute četvorice, što u određenoj meri čak i iritira selektora.

Jokić je nesporan; između Milutinova, Marjanovića i Raduljice, Đorđević traži najbolju alternaciju za asa Denver Nagetsa, kao i pojedinca koji bi eventualno u centarskom paru najbolje funkcionisao sa prvom NBA peticom u sezoni 2018/19.

Zbog pomeranja Simonovića na tri, Bjelica je jedinu konkurenciju na četvorci dobio u liku Birčevića, tako da Đorđević sasvim logično i opravdano pokušava da snagu pod košem, kvalitet na ofanzivnom skoku i određenu širinu u napadu poveća sa „stidljivim“ premeštanjem Raduljice na krilnog centra. Marjanović i Milutinov sigurno nisu kadri da „odglume“ četvorku, dok Jokića pomenuta pozicija sputava u kreaciji napada.

– Igrači su uradili bolji posao u drugom poluvremenu. U prvoj četvrtini smo još tražili svoju igru. U drugom delu smo našli rešenja, dobili smo dubinsku igru, što je veoma važno protiv ovako agresivne ekipe koja igra na granici faula, naročito na domaćem terenu. Ta dubina mora da nam bude oružje – jasan je prvi čovek struke „orlova“.

Poslednje tri provere pred početak Svetskog kupa, Srbija će igrati na turniru u Šenjangu, od 23. do 27. avgusta, i to protiv selekcija Italije, Novog Zelanda i Francuske, a Mundobasket počinje 31. avgusta.

Više priče i poštovanja

Nemanja Bjelica „goreo je od želje“ da se vrati u reprezentaciju Srbije posle skoro četiri godine i propuštena dva velika takmičenja. Košarkaš Sakramenta nije bio protagonista osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Riju 2016. kao i na Evropskom prvenstvu 2017. Bio je posebno motivisan protiv Grčke, prevashodno zbog direktnih duela sa Janisom Adetokunpom. Duel je završio sa 18 poena, 14 skokova i četiri asistencije. Bjelica smatra da do početka Mundobakseta Srbija mora da poradi na kolektivitetu i disciplini u igri

„Dobro se osećamo, ali još uvek ne igramo onako kako želimo. Ima još dve nedelje do početka Mundobasketa i kada dođe vreme bićemo odlični. Prvo, moramo više međusobno da se poštujemo, mi kao igrači, ali i način na koji igramo. Moramo više da komuniciramo, ali mislim da će to biti u redu“, poručio je Bjelica u razgovoru za Talkbasket.net.

Brazil sa veteranima u Kini

Aleksandar Petrović je doneo konačnu odluku. Poslednji je sa spiska brazilskih košarkaša za Svetsko prvenstvo u Kini otpao Rafael Hetšajmer. Hrvatski trener na klupi južnoameričke selekcije objavio je kojih 12 igrača će putovati na predstojeći Mundobasket. To su: Marselinjo Uertas, Rafa Luz, Jago Mateus, Didi Luzada, Aleks Garsija, Vitor Benite, Leandro Barbosa, Markinjos, Bruno Kaboklo, Anderson Varežao, Kristijano Felisio i Augusto Lima. Brazilci će igrati u grupi F, a rivali će im biti Grčka, Novi Zeland i Crna Gora. Imajući u vidu godine (Garsija 39, Barbosa 36, Varežao 36…), Petrovićev tim biće najiskusniji na prvenstvu.

Zbog povrede Atineua vraćen Mancaris

Reprezentacija Grčke ostala je bez trofeja na Akropolis kupu u uzbudljivom meču protiv Srbije, ali je mnogo lošija vest svakako teška povreda Janisa Atineua. Grčki bek završio je meč u 17. minutu kada je u „probijanju“ kroz blokove dobio udarac u koleno, a kasnijim pregledom utvrđeno je da su stradali ligamenti, zbog čega će propustiti Mundobasket i očekuje ga duga pauza. Umesto njega selektor Tanasis Sortopulos odlučio je da vrati u tim „precrtanog“ Vangelisa Mancarisa, dok se istovremeno zahvalio Dinosu Mitogluu koji je u ovom trenutku bio prekobrojan i neće ići u Kinu. I dalje se čeka odluka oko Kostasa Slukasa koga muči manja povreda, pa je i dalje neizvestan njegov nastup na predstojećem Svetskom prvenstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari