Iz Dohe u realnost 1Foto: Starsport

Iznenadni poziv selektora Slavoljuba Muslina, na koji su se u najvećem broju odazvali fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, sigurno će uticati na trenere večitih rivala prilikom određivanja timova za mečeve u 11. kolu Superlige.

Reprezentacija Srbije, sastavljena isključivo od domaćih igrača, poražena je u četvrtak u Dohi od Katara (3:0), a već u subotu uveče fudbaleri su se stavili na raspolaganje svojim trenerima, prešavši sa plus 40 na prijatnih dvadesetak stepeni u našoj zemlji. Nakon trijumfa nad Vojvodinom na stadionu “Rajko Mitić” (4:1) fudbaleri Crvene zvezde vratili su se na čelno mesto Superlige i u nedelju puni samopouzdanja odlaze u goste Javoru. Istog dana Partizan će pokušati da produži seriju nepobedivosti u meču sa ekipom Mladosti pred svojim navijačima, dok drugoplasirana Vojvodina na “Karađorđu” očekuje da na primljena četiri gola na “Marakani” uzvrati istom merom, ali u mreži gola Metalca.

Gostovanje u Ivanjici nije od omiljenijih za crveno-bele poslednjih godina, iako su pod vođstvom Božovića u seriji od tri pobede. Mali i nedovoljno kvalitetan teren jednostavno otežava ofanzivnu i igru kratkih pasova “po zemlji”. Javor na poslednjih sedam utakmica nije trijumfovao, remizirao je čak četiri puta, sa izuzetkom pobede u Kupu protiv Proletera. Trener Božović dobrano će promešati karte, s obzirom da su u Kataru nastupila četvorica standardnih igrača: Marko Poletanović, Mihailo Ristić, Srđan Plavšić i Marko Petković, dok je golman Filip Manojlović ostao među rezervama. Izvesno je da će Pablo Mouče dobiti jednu od poslednjih prilika da pokaže delić kvaliteta zbog kojih je doveden, a moguće je i da će se Le Talek vratiti u vezni red kako bi Fibel pokušao da razuveri stručni štab da su mu dani u Ljutice Bogdana praktično odbrojani.

– Nisam siguran u vezi sa sastavom zbog ovih iz Katara. Razmišljamo, moram prvo da razgovaram sa njima. To nas nije mnogo poremetilo. Imamo mogućnost za rotaciju, one koji mogu da ih zamene. Nećemo da kukamo. Javor je uvek motivisan protiv Zvezde. To je ekipa koja ima tri baš iskusna (Milović, Đogatović, Stojaković), tri prekaljena vuka koji znaju kako se igra na rezultat. Problem je kad god igramo protiv ekipe koja igra zatvoreno. Ne samo mi, već i druge evropske ekipe teško postižu golove protiv ekipa koje se zatvore. NJima sigurno manji teren odgovara, ali se bolji igrač bolje snađe na svakom terenu – jasan je Božović, koji je pritom poručio da neće žuriti sa povratkom Moučea u startnu postavu.

Raspored mečeva posle večitog derbija izgleda kao da je pravljen po ukusu crno-belih. Nakon gostovanja Metalcu Marko Nikolić izvešće ekipu na megdan Mladosti, najprijatnijeg iznenađenja u dosadašnjem delu šampionata. Biće to duel četvrtog i petoplasiranog tima na tabeli. Lučanci su u poslednje vreme jedna od najomiljenijih mušterija Partizana. Na poslednja četiri međusobna meča u Beogradu domaćin nije primio gol (4:0, 2:0, 3:0, 4:0). Trener Nikolić mogao bi takođe da promeša karte i odmori golmana Kljajića, kao i štopera Milenkovića, odnosno levog beka Miletića, koji su bili deo “ekspedicije” u Kataru.

– Mladost je samo bod ispod nas, što dovoljno govori o kvalitetu ekipe. Da ne govorim o treneru Nešku Milovanoviću koji ovu ligu drži u malom prstu. U Mladosti već godinama rade zaista dobar posao, uvek imaju iskusan i kvalitetan igrački i kadar. Od iskusnijih pomenuo bih Bojovića, Oditu, Radivojevića, Miloševića – istakao je Nikolić.

Negativni niz pokušaće da prekinu Čukarički i Borac, ujedno i dva najveća razočarenja u uvodnom delu šampionata. U međusobnom meču na Banovom brdu “Čuka” će pokušati da prekine niz od čak šest mečeva bez pobede, a “zebre” seriju od četiri utakmice bez osećaja potpunog zadovoljstva izazvanog trijumfom. U lošim serijama nalaze se i Novi Pazar, odnosno Rad. Pazarci, sa novim trenerom, dočekuju odlični Radnički iz Niša, koji je trenutno trećeplasirani, dok “građevinari” odlaze na megdan nepredvidivom Spartaku u Subotici.

“Grof”: Prošle sezone mnogo bolji

– Prošle sezone smo imali mnogo bolju ekipu, mislim na Aleksandra Kataija i Uga Vijeiru, koji je bio u izvanrednoj formi. Videćemo. Nikoga ne dobijamo lako, ali se nadam da ćemo pružiti maksimum i pobediti – iskren je Miodrag “Grof” Božović.

Nikolić: Uloga favorita vrlo opasna’]

– Celokupna javnost nas vidi kao apsolutnog favorita što je opasno ako se tako doživljava utakmica. Jesmo favorit, ali recept za rezultate je jasan. Niko ne treba da pomisli da će pobeda doći sama od sebe, potrebno je dati sve od sebe i to ‘istresti’ na terenu. Koncentracija mora da bude na gornjoj granici. Do pobede možemo samo vanrednim zalaganjem, timskom disciplinom, ogromnom energijom i motivacijom na gornjoj granici mogućnosti – nedvosmislen je prvi čovek struke u Partizanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari