Iz kvaliteta - rezultat 1Foto: STARSPORT

Obećano i potpisano po preuzimanju mesta selektora, Igor Kokoškov ispuniće uprkos prenatrpanom evroligaškom rasporedu.

Samo dan nakon susreta njegovog Fenerbahčea i Valensije, prvi čovek struke uspeo je da stigne za subotnji susret „orlova“ sa Švajcarskom (15.30), u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022.

Zbog pandemije korona virusa, dvomeč sa „sajdžijama“ i Finskom u ponedeljak reprezentativci Srbije odigraće u jednom vidu „balona“ u finskom Espou.

Novembarski prozor „orlovi“ dočekuju pobedom baš u Espou nad Finskom i porazom u Beogradu od Gruzije.

Trijumfi su imperativ i pored činjenice da selektor nije mogao da računa na igrače iz NBA i Evrolige, kao ni na Miloša Teodosića i Miroslava Raduljicu i još nekolicinu iskusnijih košarkaša, sprečenih zbog povreda.

Zbog specifičnih okolnosti, ali i na osnovu ovosezonskih partija u francuskom Burgu, posle sedam godina, u reprezentaciju se vratio Danilo Anđušić i protiv Švajcarske bi trebalo da bude među važnijim napadačkim opcijama.

– Dobro se osećam, pružiću maksimum kako bih ispunio zadatke selektora. Format kvalifikacija je specifičan, a timovi koji imaju mnogo NBA i evroligaških igrača su u problemu zbog neuigranosti. Trudili smo se da u ovih nekoliko dana usvojimo što više principa u igri i da iz tih principa tražimo dve pobede. Iako su Švajcarska i Finska uigranije od nas, verujem da je kvalitet na našoj strani i da ćemo ga pretočiti u rezultat – poručio je Anđušić.

Švajcarci će biti lišeni pomoći NBA tandema Tabo Sefološa – Klint Kapela.

Glavna pokretačka snaga im je Džonatan Kazadi, koji gotovo celu karijeru gradi na relaciji Švajcarska – Francuska, s kratkim izletom u Španiju.

Tu su još Natan Jurković koji od ove sezone nastupa u Izraelu, pa Roberto Kovač koji se prošle sezone, doduše ne dugo, okušao u Ciboni i Patrik Baldasar, sa skoro dvodecenijskim iskustvom u italijanskoj Seriji A.

Godinama unazad standardni reprezentativci su braća Dušan i Marko Mlađan, sinovi Milana, člana šampionske generacije Zadra iz 1986. godine.

Dušan je 2014. nastupao za kragujevaški Radnički, dok je Marko 2016. u dresu Olimpije stekao i iskustvo igranja u regionalnom takmičenju. Selektor Švajcaraca je Đanluka Barilari, rođeni Rimljanin sa švajcarskim pasošem.

Pred ovaj put do Evrobasketa preuzeo je tu ulogu, posle tačno dve decenije trenerskog posla.

– Naša ambicija su dve pobede. Iako ćemo prvi put igrati u ovom sastavu, dosta nas se poznaje iz ranijih sezona i mlađih selekcija. Iako nije isto, verujem da smo za ovih nekoliko dana uspeli da se koliko-toliko uigramo i da ćemo uz dobru i požrtvovanu igru doći do cilja. Okolnosti su specifične, ali kako nama tako i svima. Svi smo u hotelu, izolovani, svako na svom spratu, tako da su uslovi isti za sve. Reprezentacija je ove godine već pobedila u Espu, verujem da ćemo pobediti opet – poručio je Stefan Pot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari