Izložba o zrenjaninskim paraolimpijcima 1Foto: Muzej Zrenjanin

O sportskoj tradiciji Zrenjanina, grada sa tri imena i bogate istorije sporta koja je u organizovanom obliku začeta tokom 19. veka ali i o osvajačima olimpijskih odličja u kategoriji paraolimpijaca biće reči na izložbi Narodnog muzeja koja se sutra otvara.

Postavka pod nazivom ”Pobednici – zrenjaninski paraolimpijci” biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 20. decembra u 12 časova.

Izložba se organizuje u čast građana koji su na nacionalnom i internacionalnom nivou zabeležili vrhunske rezultate u nekoliko sportskih disciplina, predstavljajući svoje klubove i grad.

Njihove biografije, priloženi predmeti i odličja, svedoče o važnosti učešća osoba sa invaliditetom u sportskom životu.

Predstavljeni su Goran Perlić, stonoteniser, Snežana Nikolič, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Simo Kecman, strleci, Katarina Draganov Čordaš, plivačica i Jasmin Bambur, skijaš.

Zrenjaninci na paraolimpijadama nastupaju u stonom tenisu, streljaštvu, plivanju i skijanju, a među srpskim paraolimpijcima ima takmičara i u atletici.

Jugoslovenski paraolimpijski tim nastupio je prvi put na Igrama 1972. godine.

Predstavnici naše zemlje učestvovali su na svim Paraolimpijskim igrama do sada, navode organizatori izložbe, izuzev u Torontu, 1976. godine i uvek se vraćali ovenčani medaljama.

Izložbu su priredile Aleksandra Đukić, Duška Kolarov i Ivana Arađan iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari