Jamal preuzeo jedan rekord od Babajara, drugi nije - na sreću 1Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

U drugom kolu Lige šampiona Barselona je postigla vrednu pobedu u gostima protiv Porta s 1:0.

Na stadionu „Dragao“, sagrađenom za Evropsko prvenstvo u Portugaliji 2004, na kojem je argentinski as Lionel Mesi u prijateljskoj utakmici s Murinjovim Portom debitovao za katalonskog velikana 16. novembra 2003. sa 16 godina, četiri meseca i 23 dana, Barselona nikada pre nije igrala takmičarski meč.

Njen trener Ćavi Ernandez, koji je vodio tim stoti put, od početka je dao šansu krilnom napadaču Laminu Jamalu. Biser katalonskog kluba tako je sa 16 godina i 83 dana postao najmlađi starter u istoriji Lige šampiona (od sezone 1992/93).

Njegovo ime je upisano u anale vodećeg takmičenja evropskog klupskog fudbala i u prethodnom kolu, u Barseloninoj ubedljivoj pobedi kod kuće s 5:0 protiv debitanta Antverpena, pošto je, kad je ušao u igru u 68. minutu, postao drugi najmlađi ikada (16 godina i 68 dana). Najmlađi je sa 16 godina i 18 dana i dalje napadač dortmundske Borusije Jusufa Mukoko, nemački reprezentativac, takođe afričkog porekla (Kamerun, dok je Jamal iz Ekvatorijalne Gvineje), na meču sa Zenitom u Sankt Peterburgu potkraj 2020.

Jamal je kao starter za tri dana nadmašio Nigerijca Selestina Babajara. Njemu je bilo 16 godina i 86 dana kada mu je data prilika da bude Anderlehtova uzdanica na levom beku u utakmici protiv Steaue u Bukureštu 23. novembra 1994 (1:1). To mu je lepa uspomena s meča na stadionu Genčea, koji je otvoren u aprilu 1974. susretom rumunskog velikana s OFK Beogradom (2:2), a koji je srušen 2018. da bi na istom mestu kroz tri godine nikao novi.

Babajaro je u sudaru sa Steauom isključen. Dobio je drugi žuti karton već u 37. minutu. U analima Lige šampiona i dalje je najmlađi igrač ikada kome je pokazan crveni karton. To je bila cena njegovog neiskustva, hrabrosti trenera da nu se ukaže šansa i mesta u timu jer je imao pregršt rizičnih odbrambenih zadataka.

Jamal te muke nije imao, ali je s igrališta u Portu istrčao u 71. minutu iz nužde. Barselona je deset minuta bila s igračem manje na terenu. Zatim je u igru poslat Markos Alonso jer je postalo jasno da se Jamal neće vraćati. Ćavi je posle utakmice obrazložio da je njegovog pulena mučio stomak pa je morao pravo u toalet.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari