Japanac Močizuki čini čuda: Najlošije plasirani polufunalista u Tokiju u poslednjih 37 godina 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Teniski turnir ATP u Tokiju ima najdužu tradiciju u Aziji. Prvi je odigran 1972, kada je dao i prvog pobednika Japanca (Toširo Sakai), a domaću publiku je obradovao još samo Kei Nišikori i to dvaput – 2012. i 2014.

Sada je u zamahu malo poznati 20-godišnji Šintaro Močizuki, koji je na svetskoj listi tek na 215. mestu, ali čini čuda dvostruko nadahnut: dobio je posebnu pozivnicu pa nije morao da rasipa snagu u kvalifikacijama, a igra pred svojima.

Japanac Močizuki čini čuda: Najlošije plasirani polufunalista u Tokiju u poslednjih 37 godina 2
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Prvo iznenađenje je priredio u drugom kolu. Savladao je Amerikanca Tejlora Frica, prvog nosioca i branioca trofeja. Nije klonuo ni pošto je desetoplasirani slistio u prvom setu sa 6:0. Druga dva su mu junački pripala sa 6:4, 7:6 (7:2).

Postao je tako tek četvrti Japanac koji je u Tokiju pobedio igrača iz Top 10. Prvi je bio Šuzo Macuoka, koji je kao 271. na listi savladao u osmini finala 1988. Čehoslovaka Miloslava Mečirža, sedmoplasiranog.

Močizuki je dobio krila. U četvrtfinalu zatim bio je uspešniji i od Australijanca Alekseja Popirina (41. mesto) sa 7:5, 2:6, 7:5. U polufinalu se sastaje s Rusom Aslanom Karacevom (50).

Najlošije je plasirani polufinalista u poslednjih 37 godina. Amerikanac Keli Džons je 1986. izgubio kao 479. na listi od Indijca Rameša Krišnana (44) sa 6:9, 7:5.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari