Jedan od najboljih sudija nudio mito u finalu Evrokupa 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ni na elitnom nivou evropske košarke ne može sve da bude potpuno čisto, a potvrdu za to je dao ukrajinski sudija Mikola Ambrosov.

On je javno izgovorio imena dvojice kolega koji su probali da ga podmite i izneo ozbiljne optužbe za dešavanja pre finala Evrokupa između Monaka i Uniksa 2021.

Mikola je dobio ponudu od 10 hiljada evra da bi namestio taj meč, navodeći da mu je Boris Rižik, poznato ime u sudijskim krugovima, „šifrovanim putem“ ponudio spomenutu sumu kako bi svirao za Uniks.

U istu priču je navodno bio umešan i grčki sudija Ilijas Koromilas, a Ambrosov je prema sopstvenim rečima, odbio mito i nije hteo da priča lično s Koromilasom, piše Nova.

Monako je u finalu na kraju pobedio sa 86:83 u meču za koji tvrdi da nije podmićen.

„Ono što ću reći će možda iznenaditi mnoge, ali tako su se stvari odigrale. Tri dana pre utakmice sam dobio poziv od čuvenog ukrajinskog sudije Borisa Rižika. Rekao mi je da Uniks igra u finalu i da ima grčkog trenera i pomoćnika. Prišao mu je Koromilas, takođe Grk, koji je bio evroligaški sudija i pokušao da ga ubedi preko mene da se sa mnom dogovori. Da sam pristao, Koromilas bi pričao direktno sa mnom da sredimo Uniksovu pobedu“, otkrio je Ambrosov.

„Nisam ništa odgovorio Rižiku i rekao mi je da imam 24 sata da razmislim. Ako bih se predomislio u vezi sa svim tim i ako bi sve otišlo po planu, dobio bih 10 hiljada evra. Onda mi je čak dao i vajber broj koji da pozovem posle utakmice. Svi znate rezultat meča, Monako je dobio za tri poena“, naveo je Ambrosov.

Uniks je kasnije zajedno sa ostalim klubovima iz Rusije izbačen iz evropskih takmičenja zbog rata u Ukrajini, dok je Monako stigao do Fajnal-fora prošlosezonske Evrolige, predvođen Sašom Obradovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari