Jedan od najboljih veznjaka svih vremena oprašta se od fudbala: Još Evropsko prvenstvo i to je to od Tonija Krosa 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Sjajni nemački fudbaler rešio da u 34. godini završi vrhunsku i trofejnu igračku karijeru.

Krčkalo se izvesno vreme, još prošlog leta postojala je mogućnost da se penzioniše, ali je i na nagovor Julijana Nagelsmana Toni Kors tada odlučio da produži igračku kairjeru.

Ipak, ubeđen da je fudbalu dao sve što je mogao i da više ne želi da se izlaže ogromnim fizičkim i psihičkim naporima sjajni vezista obavestio je javnost da će posle Evropskog prvenstva otići u igračku penziju.

Dolaskom Nagelsmana na kormilo reprezentacije Nemačke, Kros je prihvatio da se vrati među „pancere“ kako bi ojačao ekipu koja ima želju da na kontinentalnom prvenstvu u svojoj zemlji dogura što dalje.

Verovanto su to bili i razlozi da odigra još jednu klupski sezonu u Real Madridu sa kojim je ove sezone osvojio domaće prvenstvo, a 1. juna biće u prilici da fantastičnu fudbalsku karijeru na klupskom nivou okonča sa još jednim trofejem u Ligi šampiona, ukoliko „kraljevski klub“ u finalu bude bio bolji od Borusije Dortmund.

Toni Kros odrastao je u istočnoj Nemačkoj a još u mlađim kategorijama prešao je u minhenski Bajern za koji je nastupao sve do 2014. kada je prešao u Real Madrid.

Jednu sezonu proveo je na pozajmici u Bajer Leverkuzenu (2009/10).

Sa Bajernom je osvojio tri duple krune, kao i Ligu šampiona 2013. a zatim je transferom u Real napravio potez karijere.

U dresu Madriđana u četiri navrata podizao je pehar Lige šampiona, a isto toliko puta bio je prvak Španije.

Uspeo je da sa reprezentacijom Nemačke postane prvak sveta 2014, dok je četiri godine ranije sa „pancerima“ stigao do bronzane medalje na Mundijalu.

Punih deset godina činio je neverovatan tandem veznjaka sa Lukom Modrićem u Madridu. Vremenom su postali možda i najdominantniji vezni igrači na svetu, a godinama su bili nezamenjivi u postavi Reala.

Za djednu deceniju na Santijago Bernabeu stadionu odigrao je 463 utakmice, postigao 28 i namestio 98 golova. Sve to začinio je sa 22 trofeja.

Zato i ne čudi što je „kraljevski klub“ među prvima i objaivo da se Kros uskoro oprašta od profesionalnog bavljenja fudbalom.

– U penziju odlazi igrač koji je deo istorije našeg kluba i jedna od najvećih legendi svetskog fudbala – navedeno je u saopštenju Reala.

Nije zgoreg napomenuti i to da osim 33 trofeja u karijeri, Kros ostaje prepoznatljiv i po jasnom stavu kada su u pitanju milioni dolara koje arapske zemlje prosipaju kako bi dovele islužene evropske igrače.

Kros je decidno bio i danas je protiv toga, što je pokazao i na delu odlukom da se u 34. godini penzioniše, iako je sigurno mogao da „opelješi“ neki arapski klub i u trećoj brzini igrao još par sezona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari