Jedan remi (ne)odlučuje šampiona 1foto: Starsport.rs ©

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana imaju skoro isti učinak u osnovnom delu burne sezone 2021/2022.

Posle bezmalo devet meseci loptanja, 30 kola i 237 utakmica stavljena je tačka na regularni deo fudbalske Superlige Srbije, a 16 klubova preglomaznog takmičenja prepolovljeno na plej-of i plej-aut konkurenciju, s tim što će sastav Top 8 biti zaokružen večerašnjim mečevima u Kruševcu, Surdulici i Novom Sadu.

Kao svake sezone od osamostaljivanja zemlje 2006. godine sve se svelo na šampionsku trku Crvene zvezde i Partizana: u budžetima, kvalitetu prvopozivaca, „dužini“ klupe, dobrim rezultatskim serijama, kiksevima, broju sudijskih grešaka na štetu jednog ili drugog kluba, saopštenjima, relacijama sa vrhovnom fudbalskom organizacijom, odnosima sa ekipama izvan Topčiderskog brda, državnim vlastodršcima…

S tim da je ova neizvesnija od poslednje četiri, jer je klub sa „Rajka Mitića“ nakon duple krune crno-belih u foto-finišu sezone 2016/2017, manje ili više lako podizao pobednički pehar u maju, a sada je tek pred početak doigravanja preuzeo vrh tabele.

I obezbedio domaćinstvo u biti ili ne biti derbijevskom okršaju sa prvim komšijama, ove subote, od kog treba, u zapaljivoj atmosferi međusobnog optuživanja za nečasne radnje i jednake želje za izlaskom u kvalifikacije za Ligu šampiona, očekivati mnogo više problema na terenu i tribinama „Rajka Mitića“ nego sadržaja po ukusu fudbalskih meraklija.

Do prvog sudijskog zvižduka 16. aprila u 18.00 – verovatno najboljeg domaćeg arbitra Srđana Jovanovića – u 167. u meču svih mečeva našeg fudbala preko obe strane „plota“ imaće vremena i za retrospektivu (ne)urađenog od polovine jula do 10. aprila.

Za crveno-bele je najvažniji podatak da su uspeli u (ne)mogućoj misiji sa početka proleća, tj nadoknadili pet bodova jesenjeg deficita u odnosu na Partizan. Dok su se jedinom pravom oponentu desila dva prolećna meča bez pobede, izabranici Dejana Stankovića nanizali su devet pobeda, pa su na kraju osnovnog dela SLS sakupili ukupno 26 trijumfa, tri remija i jedan poraz.

Crno-beli su im „otkinuli“ dva boda u jesenjem meču bez slavodobitnika, a „mali“ Radnik čak pet, pošto je jednom „tukao“ apsolutnog favorita a jednom ga primorao na podelu „plena“. Statistika kaže da su crveno-beli dali 79 golova, što ih čini ubedljivo najefikasnijim timom superligaškog društva, dok je Partizan ređe kapitulirao. Preciznije rečeno, sedam puta manje od ovosezonskog učesnika osmine finala Lige Evrope (10:17).

Pa, opet sve to nije bilo dovoljno „parnom valjku“ da sve do plej-ofa zadrži „štafetnu palicu“, iako ju je toliko dugo čvrsto nosio u borbi za prvu titulu nakon četiri godine posta. Uprkos tome što je 79 osvojenih bodova najbolji klupski učinak te vrste u deceniji za nama, tačnije od sezone 2011/2012, kada je sadašnji trener Aleksandar Stanojević nasledniku Avramu Grantu ostavio +10 (80) za miran zimski san.

Dvadeset pet puta je učesnik osmine finala tekuće Lige konferencije odnosio sve sa talona u SLS, ali ga je jedan remi više od Zvezde (4:3) spustio na trenutnih -2. Pri čemu su mu se dva nerešena rezultata desila u ovoj godini, oba puta – smatraju u Humskoj, a njihove teorije potvrdili su i sudijski eksperti – u mečevima u kojima su rivali pošteđeni rigoroznih sankcija (penala ili isključenja).

Zato sada moraju da idu na sve ili ništa na terenu Crvene zvezde, jer samo rezultatskim brejkom mogu da se vrate u život i onda u sledećih šest kola plej-ofa (sa)čuvaju mini prednost. Kontra tome, crveno-belima odgovara i egal na semaforu, pa mogu taktički i kadrovski da kalkulišu.

U senci dva (kroz celu istoriju) najveća, najpovlašćenija, najvoljenija, najbahatija, najnaprednija, najtrofejnija…. srpska kluba Čukarički, TSC, Voždovac i niški Radnički nadmetaće se za izlazak u Evropu, možda i Vojvodina, Mladost, Radnik i Napredak, čiji će dueli 30. kola ispisati preostala dva imena plej-of učesnika.

Gubitnički deo tog kvarteta skliznuće u donji dom, u kom su već Spartak, Kolubara, Radnički 1923, Proleter, Metalac i Novi Pazar. A, tamo takođe slede burne (van)terenske bitke, jer ne bi bilo prvi put da se prežaljeni superligaši volšebno uzdignu a drugima ostanu bez već viđenog opstanka u eliti.

Superliga – 30. kolo

Spartak – Kolubara 4:3

Mladost – Radnički (N) 2:0

TSC – Voždovac 2:1

Crvena zvezda – Radnički 1923 4:1

Čukarički – Partizan 0:0

Napredak – Metalac 18.30

Radnik – Novi Pazar 18.30

Vojvodina – Proleter 18.30

Tabela: C. zvezda 81, Partizan 79, Čukarički 54, TSC 41, Voždovac 40, Radnički (N) 40, Vojvodina 36, Mladost 36, Napredak 34, Spartak 34, Kolubara 34, Radnik 33, Radnički 1923 30, Proleter 29, Metalac 27, Novi Pazar 25.

Raspored Crvene zvezde u plej-ofu

31. kolo: Crvena zvezda – Partizan

32. kolo: TSC – Crvena zvezda

33. kolo: Crvena zvezda – Čukarički

34. kolo: Vojvodina/Napredak – Crvena zvezda

35. kolo: Crvena zvezda – Radnički Niš

36. kolo: Mladost/Vojvodina/Radnik/Napredak – Crvena zvezda

37. kolo: Crvena zvezda – Voždovac

Raspored Partizana u plej-ofu

31. kolo: Crvena zvezda – Partizan

32. kolo: Partizan – Čukarički

33. kolo: Partizan – TSC

34. kolo: Mladost/Vojvodina/Radnik/Napredak – Partizan

35. kolo: Partizan – Vojvodina/Napredak

36. kolo: Voždovac – Partizan

37. kolo: Partizan – Radnički Niš

Statističke zanimljivosti

prosek golova po meču                    2,59

najbolji strelac Gomeš (Partizan)      22

het-trikovi Katai (C. zvezda)              3 puta

najduži niz pobeda C. zvezda           10 utakmica

najduža serija bez poraza Partizan   24 meča

najefikasniji mečevi                             TSC-Radnički 1923 (4:4), Kolubara-C. zvezda (1:7)

najviše izgubljenih duela zaredom     Radnički 1923, Mladost, Vojvodina      6

* podaci za 237 od 240 mečeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari