Jeleniću, gde su Vučićeve pare? 1Foto: STARSPORT

Opet se talasaju vode srpskog klupskog vaterpola, ovog puta zbog plime nezadovoljstva VK Novi Beograd 11. april, čije je rukovodstvo u otvorenom pismu iznelo niz pritužbi na rad predsednika domaće krovne organizacije Viktora Jelenića.

Jedna se tiče ustrojstva završnice nacionalnog prvenstva, tj. supremacije Regionalne lige nad srpskom, na štetu ekipa van takmičenja timova sa prostora bivše Jugoslavije.

„Podsećamo Vas na inicijativu iz marta meseca oko predloga izmene sistema takmičenja, sa jasnom željom da se našoj nacionalnoj vaterpolo ligi da prioritet u odnosu na Regionalnu ligu (potpisnici akta su svi klubovi Prve lige osim Crvene zvezde, Zemuna i Niša). Ostala je bez odgovora, jer niste klubove udostojili ni najobičnijim pismom, da im bar kažete kako je predlog glup, ako ništa drugo, već ste nastavili da prećutno promovišete Regionalni sistem takmičenja, koji je svakako potreban, ali ne na uštrb nacionalnog prvenstva. Onemogućili ste klubove koji godinama ulažu u mlade igrače kao što su Banjica, Stari grad, Spartak, Beograd i mnogi drugi da se takmiče sa najboljim srpskim timovima… Jedini smo sport i liga na svetu, gde ne možete da igrate završnicu nacionalnog prvenstva, ukoliko se ne takmičite u Regionalnoj ligi…“, ovako stvari u našem trofejnom sportu vidi lider Prve A lige, kivan i zbog „menjanja pravilnika u nižim ligama“

Jer „pored ekipa koje su se plasirale kroz takmičenje u viši rang, puštate i one koje to nisu ostvarile kroz takmičenje, a „izrazile su želju“, kako je zvanično objašnjeno. Mogli ste to da kažete i pre takmičenja, ako je cilj omasovljenje, a ne da ponižavate trenere i igrače koji su se u njemu takmičili“.

Druga krupna zamerka na izbore i postupke prvog čoveka vaterpola u zemlji višestrukih osvajača svih mogućih reprezentativnih titula odnosi se na način trošenja sredstava dobijenih od države, čiji iznos nikada nije javno saopšten.

A potpisnici ovih kritika sumnjaju u regularnost raspodele sredstava od strane Jelenića, za kojeg se kaže da od izbora na pomenutu funkciju na svakom mestu insistira na tome da je produžena ruka predsednika države Aleksandra Vučića, po čijoj direktivi je inače Vlada Srbije dala pare VSS.

„Duboko verujemo da je njihova namera bila da se razvijaju centri kao što su Subotica, Niš, Valjevo, Kragujevac, Šabac… Iz tog razloga nismo sigurni, da kako predsednik Vučić, tako i Vlada RS znaju da ste umesto toga Vi svojim potezima odlučili da prioritet bude razvoj crnogorskog, hrvatskog i slovenačkog vaterpola i njihovih centara Šibenika, Splita, Kotora ili Dubrovnika.. Ako je to bio cilj treba stvari nazvati pravim imenom i reći da je Vlada RS generalni sponzor hrvatsko-crnogorsko-slovenačke vaterpolo lige, a ne srpske. Mi nešto ne verujemo da je to zaista bio primarni cilj! Da ne pominjemo činjenicu da se ni dan danas ne zna koliko je tačno novca podeljeno klubovima, po kom kriterijumu i kom osnovu, već se taj podatak ljubomorno čuva, kako od javnosti tako i od vaterpolo sveta, kao da to nije novac svih građana Srbije, već Vaš lično. Jedino što znamo i to iz razgovora sa klubovima, a ne kao zvaničan podatak VSS-a, jeste da je preko 90 odsto dodeljenih sredstava otišlo na sedam klubova koji igraju Regionalnu ligu, a 27 klubova Prve I Druge srpske lige, dobilo je ostalih 10 odsto. Zato smatramo da je vreme da srpskoj sportskoj javnosti, a i predsedniku Vučiću, na koga se stalno pozivate, objasnite šta radite i gde trošite dobijeni novac“, navodi se u pisanju čiji je povod bilo stopiranje registracije njihovog igrača Petra Tomića.

„Nastavak Vaših nedoslednosti i autokratije ogleda se i u sledećem: Predmet Petra Tomića, omladinskog reprezentativca države, na arbitraži OKS kao drugostepenog sportskog arbitražnog organa 01/I-01/2019-4 protiv VK Partizan, sa zahtevom za raskid Ugovora jer nije ispunjavao svoje obaveze prema igraču, presuđena je pozitivno u korist Petra Tomića i samim tim omogućeno mu je da izabere novi klub. Odbijanje registracione komisije VSS da po zakonu registruju igrača Petra Tomića za njegov novi klub i pored odluke SSA (Stalna samostalna arbitraža) OKS je čin samovolje I flagrantnog kršenja svih relevantnih zakona u zemlji i podložni su krivičnoj prijavi“, tvrde u VK Novi Beograd 11. april, uz bonus objašnjenje da VSS sam slične slučajeve šalje SSA OKS i da kao član OKS ima obavezu da postupi po odlukama pomenutog tela.

„Da li Vaša samovolja i Vaš prezir prema nekome ili nečemu Vam dozvoljavaju da kršite zakone i sportske pravilnike i na pravdi boga uništavate karijeru jednog mladog vaterpoliste i reprezentativca ove zemlje? Da li i to radite kao produžena ruka predsednika Vučića?…“, pitaju (se) čelnici ovog kluba i apeluju na Jelenića da „pokaže da je dorastao“ funkciji u FSS.

Vujasinović: Sistem van zdrave pameti

– Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga, ali više se nije moglo ćutati. Neću o stvarima van moje trenerske nadležnosti, a i kada bih hteo ne bih mogao išta da komentarišem kada ne znam ko je koliko novca dobio i po kom kriterijumu. Više me boli sportski deo priče, o čemu bih na isti način pričao i da ne radim u VK Novi Beograd. Kao neko ko je toliko dugo u vaterpolu i misli mu dobro, dajem sebi za pravo da tvrdim da je van zdrave pameti i logike terati srpske klubove da po svaku cenu igraju Regionalnu ligu ako hoće u plej-of domaćeg prvenstva. Pa, ispada da je naše takmičenje treća Jadranska liga, a da mi van nje možemo u najboljem slučaju da budemo sedmi u našoj ligi! Prosto, sistem ne valja. Nije ni prošle sezone bio dobar, ali smo se nadali da će krupna greška biti ispravljena. Nadali smo se i da će VSS uraditi ono što je bio dužan u slučaju malog Tomića. Na žalost, prekršeni su propisi, a taj divan momak i jedan od najtalentovanijih srpskih juniora, s povremenim „uplivima“ u A reprezentaciju, onemogućen je da igra. To me pogađa više s ljudske nego profesionalne strane, jer je u pitanju sjajna mlada osoba, mada se istovremeno pitam kakva se to poruka, preko njegovih leđa, šalje ostalim igračima i trenerima u srpskom vaterpolu – kaže za Danas Vladimir Vujasinović, trener VK Novi Beograd.

Pretnje šefom kabineta

„Nemojte da zloupotrebljavate poverenje predsednika Vučića koje očigledno posedujete, da ne idete okolo i vaterpolo svetu pretite sa gospodinom Ivicom Kojićem, šefom kabineta predsednika Vučića, jer to rade samo diletanti, a ne ozbiljni ljudi. A mi duboko verujemo da Vi diletant niste… Ne koristite poziciju predsednika Saveza da biste vodili Vaše lične ratove. Vreme je da počnete da radite u interesu srpskih klubova bez kojih će vaterpolo prestati da postoji na vrhunskom nivou na koji smo svi mi navikli i našu i svetsku sportsku javnost“, glasi deo saopštenja kojim se nagoveštava da iza svega možda stoji Jelenićev animozitet prema prvom čoveku opštine Nobi Beograd i njegovom eks saigraču Aleksandru Šapiću.

Viktor Jelenić: Gomila laži

Umesto odgovora na spremljena pitanja našem čestom sagovorniku Viktoru Jeleniću, koji se ovog puta nije odazvao na naš poziv, prenosimo njegovu izjavu datu Tanjugu.

„Šta da kažem? Gomila laži i gluposti“, poručio je iz Budimpešte prvi čovek Vaterpolo saveza Srbije, gde se nalazi zbog današnjeg žreba za Evropsko prvenstvo sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari