Jezičke muke fudbalerki Niša 1

Jedan od najtrofejnijih ženskih fudbalskih klubova „Mašinac TRACE PZP“ iz Niša, koji bi tokom vikenda trebalo da igra finalnu utakmicu Kupa Srbije, nalazi se u vakuumu jer istovremeno ima i zabranu i dozvolu za rad.

S jedne strane Fudbalski savez Srbije dozvoljava Mašincu da nastupa u nacionalnom takmičenju dok je sa druge republički inspektor Ministarstva omladine i sporta doneo privremenu zabranu rada klubu iz Niša prošle godine. Kako objašnjava sekretarka kluba Emilija Arsić, problem je nastao kada se ŽFK Mašinac pripojio kolektivu „Mašinac TRACE PZP“ pre dve godine.

– U sukobu između Ministarstva i FSS-a oko tumačenja zakonske odredbe Klub je kolateralna šteta. Kada se desilo pripajanje klubova, mi smo morali da obezbedimo saglasnost nacionalnog granskog saveza. Dobili smo dokument iz FSS-a u kome piše da su saglasni sa pripajanjem s tim da je u naslovu pisalo „Mišljenje“, a ne „Saglasnost“, i tu je nastao ceo problem jer republički inspektor ne uvažava taj papir – kaže Arsić za Danas dodajući da je nakon rešenja inspektora o privremenoj zabrani rada, klub dobio „još tri odluke FSS-a u kojima se nedvosmisleno kaže da daju saglasnost ali inspektor to ne uvažava“.

Kako objašnjava sagovornica Danasa, uprkos tome što je inspektor doneo zabranu rada, klub je igrao utakmice zbog čega je svaki put dobio prekršajne prijave po kojima treba da plati 100.000 a odgovorna lica po 10.000.

– Pred finalnu utakmicu Kupa mi imamo nalog FSS-a da igramo a od inspektora imamo zabranu. Postavlja se pitanje šta će se desiti kada se završi prvenstvo. Klub u kome trenira preko 200 devojčica se gasi, jer mi ne znamo šta treba da uradimo da bismo bili „ispravni“ po mišljenju inspektora. On nijednog trenutka nama nije dostavio šta je to što treba da ispravimo kako bi nam bio omogućen rad – kaže Arsić.

Klub „Mašinac“, najtrofejniji kolektiv iz Niša, pripojio se „Mašincu TRACE PZP“ pre dve godine zato što im je bio blokiran račun. Po rečima Emilije Arsić nova sportska organizacije preuzela je sva neizmirena potraživanje kao i sve zaposlene. Ipak, problemi su nastali jer republička sportska inspekcija ne uvažava saglasnost FSS-a o spajanju dve organizacije. Tokom jučerašnjeg dana Danas nije dobio odgovor na pitanje upućeno Ministarstvu omladine i sporta kako komentarišu tvrdnju Mašinca da klub ispašta zbog sukoba između FSS-a i MOS-a.

Mašinac pisao Udovičiću

Mašinac je poslao dopis ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću pre tri dana predlažući da se vanrednim pravnim sredstvima stavi van snage rešenje inspektora. U dopisu upućenom ministru Udovičiću, iz Mašinca ističu da je klub 24 puta bio osvajač državnog prvenstva dok je 14 puta bio pobednik Kupa Srbije. Klub je takođe 11 puta učestvovao u Ligi šampiona. Kako navode, deset njihovih igračica nastupa za srpsku reprezentaciju. Istovremeno Nišlije upozoravaju da su zabranom o radu blokirana sredstva kluba kao i da je sponzor najavio otkazivanje ugovora. Situacija u kojoj se našao Mašinac jedna je od retkih u kojoj je protagonista republička inspekcija za sport čije odluke do sada nisu nalazile put do javnosti.

Šta piše u rešenju inspektora

U rešenju o privremenoj zabrani rada kluba „Mašinac TRACE PZP“ navode se dve zamerke na račun Nišlija. Po mišljenju inspektora Vladete Terzića klub je prekršio Zakon o sportu jer nije pribavio saglasnost FSS za pripajanje. Naime inspektor smatra da dokument koji je FSS dostavio nije saglasnost već mišljenje zbog formulacije „Komisija za pravna pitanja FS smatra da se može dati saglasnost“. „Sam tekst izreke mišljenja…. jasno ukazuje da saglasnost nije data već je samo izrečeno mišljenje komisije da se ista može dati i to u budućnosti pod uslovom da se pripajanje u potpunosti izvrši u skladu sa Zakonom o sportu… iz čega nedvosmisleno proizilazi da se radi o naknadnoj saglasnosti, i to mogućoj, ne izvesnoj….“, piše u rešenju inspektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari