Jirgen Klop: Uznemireni smo 1Foto: EPA-EFE/Paul Ellis

Trener Liverpula razočaran uplivom enormnog državnog kapitala Saudijske Arabije u Njukasl i nereagovanjem Premijer lige i engleske države.

Ne znamo kako bi se Jirgen Klop postavio u situaciji da neki milijarder razbije lične sefove za kupovinu Liverpula, a to mu omogućilo da dovede igrača kog mu trenerska duša poželi, ali činjenica je da nemački stručnjak nije hteo da prećuti prelazak Njukasla u ruke kraljevske porodice iz Saudijske Arabije kao što nije držao jezik za zubima kada je čuveni klub sa „Enfilda“ ušao u, u međuvremenu, rasformiranu Superligu, zamišljenu kao raj za bogataše zvučnih imena.

Čekao sam zvanično saopštenje Premijer lige ili nekog iz vrha. Bilo koga, jer postoje opravdane bojazni u vezi ljudskih prava u toj zemlji. To je jasno, to je situacija. Šta će ovo značiti za fudbal? Imamo novu supersilu u Njukaslu – pitao (se) on u intervjuu za britanski Skaj, aludirajući na afere i problematične situacije u domovini princa Mohameda bin Salmana, s njim kao glavnim akterom.

Poznat kao čovek bez dlake na jeziku, osvajač, decenijama čekane, titule prvaka Engleske i Lige šampiona sa crvenima, nije se ustručavao da kaže da mu se „ništa ne dopada“ u vezi kupoprodaje „svraka“.

– Ne bih da sve to deluje kao moj posao, jer nije. Ne postoje dve opcije kada se radi o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji. Tu nema sumnje. Ipak, kako je došlo do toga da kupe klub i to im se dozvoli, to je pitanje za druge ljude. Ako pričamo samo o fudbalu, dugoročno, oni će svakako biti supersila. To je treći klub na svetu iza kog stoji država i koji pripada najbogatijoj porodici na svetu…

Mogućnosti koje im se otvaraju su neslućene. Ceo svet je bio uznemiren zbog pokušaja stvaranja Superlige. Ovo sada je praktično kao Superlige Evrope, ali samo za jedan klub. Njukasl će imati dominantnu ulogu u svetu fudbala u narednih 20 do 30 godina – nema dilemu Klop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari