Jokić i Marej tandem koji vodi do titule 1Foto: AP Photo/Chris Carlson

Na dosadašnje tri utakmice velikog NBA finala, jedino je Džamal Marej podbacio u drugom meču, što je i prouzrokovalo da Denver Nagetsi izgube tu utakmicu od Majamija.

Majkl Meloun je posle ri-brejka u Majamiju otkrio da je Džamal Marej pre sedam godina doveden sa univerziteta Kentaki kako bi bio rezervna opcija.

Vrsni bek iz Kanade, koji ima poreklo sa Jamajke, uspeo je u međuvremenu da prebrodi tešku povredu ligamenata kolena, sačeka trejd Gerija Herisa u Orlando i pronađe konekciju sa Nikolom Jokićem koja se danas tumači kao najbolja u NBA okvirima kada je u pitanju saradnja beka i centra.

Osim partije u drugoj utakmici velikog finala, koju je okončao sa 18 poena, ali je do poslednja dva minuta imao svega 12, Marej dosadašnju seriju igra na visokom nivou, kao i kompletan plej-of.

Uostalom, Lejkersi su u finalu Zapadne konferencije počišćeni sa 4-0 u pobedama, zahvaljujući i izvanrednom načinu igre 27-godišnjeg beka koji je u toj seriji u proseku ubacivao više od 30 poena.

Svo vreme, odlično je sarađivao sa Nikolom Jokićem, a rezultat njihove interakcije možda je najbolje ogledan u trećoj utakmici serije velikog NBA finala.

Denver je u Majamiju odmah vratio brejk i negde samo produžio seriju nepobedivosti na Floridi koja traje već pet sezona.

Jokić i Marej predvodili su saigrače, što je negde bilo i očekivano, međutim, učinak koji su ostvarili bio je zapravo istorijski.

Naime, nikada se ranije nije desilo da na jednom meču velikog NBA finala dvojica igrača iz jedne ekipe ostvare tripl-dabl učinak.

Upravo su to u Majamiju ostvarili Nikola Jokić i Džamal Marej. Srpski centar meč je završio sa 32 poena, 21 skokom i 10 asistencija, dok je Marej ubacio 34 poena, uz 10 skokova i isto otliko uspešnih dodavanja.

Nakon partije u trećoj utakmici, Amerkanci su tandem Jokić-Marej uporedili sa duom Lejkersa početkom 21. veka. Šakil O Nil i Kobi Brajant činili su takav tandem da su direktno omogućili „jezerdžijama“ tri titule.

Jokić i Marej su još uvek predaleko od toga, ali prema efikasnosti i uticaju na igru mogu da budu pandan nekadašnjem tandemu Lejkersa.

Recimo, 2000. prilikom osvajanja prve titule, u velikom finalu sa Indijanom, Šek i Brajant zbirno su u proseku beležili 53,6 poena, 21,3 skoka i 6,5 asistencija.

Jokić i Marej su u skoro svakoj kategoriji bolji. Njih dvojica za sada u proseku ubacuju 59,3 poena, imaju 20,7 skokova i 19,3 asistencije.

Takođe, njih dvojica su na poslednjem mmeču sa Majamijem ukupno postigli poena koliko i startna petorka Majamija (66) pritom su imali i više skokova, kao i asistencija. Jokić i Marej ukupno su sakupili 30 skokova i 20 asistencija, dok je kompletna petorka Hita imala 25 uhvaćenih lopti i tek 12 uspešnih dodavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari