Jokić iznenadio odgovorom: Nikad ne držim govore u svlačionici 1Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Iako je ubedljivo najbolji košarkaš Denvera, Nikola Jokić ne pati od toga da njegova uvek bude i poslednja.

Denver je igrom bez previše oscilacija rutinirao Majami na startu serije velikog NBA finala (104:93).

Nikola Jokić šuterski nije previše forsirao, naprotiv (8/12). Uprkos tome, bio je najbolji strelac na čitavom meču (27 poena), ali nije zapostavio kreaciju (14 asistencija) naročito u prvom poluvremenu, u kome je imao već 11 uspešnih dodavanja.

Na kraju, došao je do novog tripl-dabla (27p, 10sk, 14as) u ovosezonskom plej-ofu, ukupno devetom, podebljavši time rekord među centrima u jednoj sezoni.

Nakon prvog trijumfa u velikom finalu, otkad je 2015. stigao u NBA, Nikola Jokić se osećao veoma dobro i srećno.

– Jedva sam čekao da sve počne. Kada je utakmica krenula, osećao sam se normalno. Osećao sam se komforno, nekoliko dana pre utakmice je bilo pomalo ludo zbog euforije i svega, ali kada je duel počeo, sve je bilo kao po običaju.

Srbin je podsetio novinare da nikada ne forisra šut i da nije opterećen košgeterskim učinkom. U prvom poulvremenu je samo tri puta uputio šut ka protivničkom košu, što ga nije uzbudilo, naprotiv.

– Ne forsiram nikada šut. Imali smo prednost kod Erona Gordona u reketu, to smo koristili, igrao sam onako kako se utakmica odvijala.

Majami je pokušavao da poremeti igru u napadu rivala čestim prelascima na zonsku odbranu, međutim, u tome nije imao previše uspeha.

– Odlična su ekipa. Inteligentni su. Nikada ne igraju istu odbranu. Stalno menjaju. Mi smo bili fokusirani i to je bilo najbitnije.

Eron Gordon je odigrao sasvim korektan meč (16p, 6sk). Bio je sveprisutan na oba kraja terena, često od koristi i samom Jokiću, kretajući se po čeonoj liniji na adekvatan način tako da je mogao da bude uposlen od strane srpskog asa.

– Volim da igram sa njim. Dominantan je fizički. Sjajno je prihvatio ulogu. Danas nam je pomogao, davali smo mu loptu, a uz to je naš najbolji odbrambeni igrač. Nije lako kada iz utakmice u utakmicu morate da čuvate najboljeg igrača protivničke ekipe, a on to radi odlično.

Američki novinari smatraju da je Denver implementirao stil igre koji sada većina ekipa želi da iskopira.

– Naučio sam da igram timsku košarku od malih nogu. Teško je pobediti ekipu u kojoj svi učestvuju u napadu. Nikada ne znaš gde preti najveća opasnost. Ne mislim da sam ja doneo taj stil košarke u Denver.

Ono što je bilo vrlo zanimljivo, a odnosi se na pristup igri samog Jokića, što odudara od većine lidera u NBA ligi koji smatraju da je držanje govora u svlačionici nešto što je integralni deo njihove dominacije, najbolji košarkaš Denvera poštuje nešto drukčiju hijararhiju.

– Nikada ne držim govor u svlačionici. Imamo veterane koji to rade. Ako ih slušaš, vrlo brzo shvatiš da pričaju pametne stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari