Jokić odložio kraj Denverove sezone 1 EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Srspki košarkaš „potpisao“ pobedu protiv Golden Stejta i produžetak serije prvog kola plej-ofa NBA lige.

Košarkaši Denvera pokazali su da nemaju nameru da se predaju, pobedili su Golden Stejt sa 126:121 u četvrtoj utakmici serije i smanjili rezultat u seriji na 3:1. U preostala dva meča prve runde plej-ofa NBA lige koji su odigrani u noći između nedelje i ponedeljka Majami je na Istoku u gostima bio bolji od Atlante sa 110:86 i poveo sa 3:1 u seriji, dok je u Zapadnoj konferenciji Nju Orleans na svom terenu pobedio Finiks sa 118:103 i izjednačio na 2:2 u pobedama.

Jokić je prikazao još jednu sjajnu partiju i za 37 minuta u igri ubacio 37 poena (šut 14/21), uz osam asistencija i šest skokova, ali je za trijumf bilo neophodno da mu se pridruži i neko od saigrača. To su, konačno, naročito u drugom poluvremenu, učinili Monte Moris (25 poena, pet asistencija) i Erik Gordon (21 poen).

Na kraju treće četvrtine domaći su imali devet poena viška, ali su Voriorsi poenima Stefa Karija 80 sekundi pre kraja preuzeli vođstvo (121:119). Od tog trenutka sudbinu svog tima u svoje ruke preuzeo je Jokić, koji je najpre izjednačio, a zatim 7,9 sekundi pre kraja asistirao Bartonu za trojku i prvu pobedu u seriji.

Kod gostiju najefikasniji su bili Klej Tompson sa 32 poena, Stef Kari je ubacio 31, Drejmond Grin je uz još jednu besprekornu defanzivnu partiju stigao i da ostvari učinak od 13 poena, 11 skokova i šest asistencija, a Nemanja Bjelica je na parketu proveo pet minuta i zabeležio po jednu asistenciju i skok.

Centar Denvera izjavio je posle meča da je plan njegove ekipe da trijumfuje u San Francisku i produži seriju.

Nismo želeli da budemo izbačeni, mislim da tako nešto nismo ni zaslužili. U nama je bilo više ponosa, borili smo se. sve prognoze su išle protiv nas, ali nekoliko puta smo im pokazali da greše. Zašto ne bismo opet? – izjavio je Jokić.

Naredni meč između ova dva tima igra se u noći između srede i četvrtka u San Francisku, a protiv Denvera je i tradicija s obzirom da se nikada u istoriji NBA lige nije dogodilo da jedna ekipa izgubi prve tri utakmice u seriji, ali potom ostvari četiri pobede i plasman u narednu rundu.

Majami je potvrdio status najboljeg tima Istočne konferencije u regularnom delu sezone i ostvarili ubedljiv trijumf na gostovanju u Atlanti. Naredni meč igra se u dvorani Hita i, po trenutnoj formi, moglo bi da se desi da to bude i poslednji duel ove dve ekipe u ovogodišnjem plej-ofu.

Bogdan Bogdanović je odigrao dobro u odbrani, ali je na drugom kraju terena ubacio samo četiri poena (1/3 za dva, 0/3 za tri), uz jednu asistenciju i četiri skoka. Ključ pobede Majamija bila je sjajna odbrana na najboljem igraču Atlante Treju Jangu, koji je za 36 minuta u igri ubacio devet poena (šut 3/11), i dodao samo pet asistencija.

U gostujućem timu, u kojem nema povređenog Kajla Laurija, odgovornost je preuzeo Džimi Batler i postigao 36 poena (deset skokova), a koliko je Majami dobra ekipa govori i podatak da su najbolji šuteri ovog tima Dankan Robinson i Tajler Hiro meč završili sa po tri postignuta poena.

Košarkaši Nju Orleansa iskoristili su činjenicu da prošlogodišnji učesnik velikog finala i najbolji tim regularnog dela sezone Finiks igra bez povređenog Devina Bukera i izjednačili rezultat u seriji na 2-2.

U oba tima najbolje partije prikazali su centri – kod Pelikansa je Valančijunas ubacio 26 poena i dodao 15 skokova, dok je u Finiksu De Andre Ajton ubacio 23 poena (osam skokova). Plej Sansa Kris Pol je isporučio uobičajenih 11 asistencija, ali je postigao samo četiri poena.

Naredni meč igra se u sredu u Finiksu, četiri sata posle ponoći po našem vremenu.

Ker: Protiv Nikole ne pomaže ni molitva

Trener Golden Stejta Stiv Ker izjavio je posle četvrte utakmice serije sa Denverom da je najbolji način da se zaustavi Jokić molitva da srpski centar neće prikazati partiju na svom nivou.

On je sjajan igrač. Zato je način na koji igramo važan. Doći će do svojih poena i skokova. Ne smemo da ga fauliramo i šaljemo na liniju za slobodna bacanja. Zapravo, možemo samo da se pomolimo da neće biti na svom nivou – rekao je Ker, kojem na ovom meču nije pomoglo ni to što Jokića čuva Drejmond Grin, jedan od najboljih defanzivaca u istoriji košarke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari