Jokić srušio rekord iz 1992. 1

Da je košarkašku azbuku izučio brže i bolje u odnosu na većinu Evropljana koji su igrali u NBA sada je već opšte poznato, međutim uvek je zanimljivo kada američke kolege učinak srpskog asa smeste u istorijski kontekst najkvalitetnije lige na svetu.

Tako je u noći između srede i četvrtka zabeležen podatak da nijednom igraču još od 1992. nije uspelo da meč završi sa učinkom od 15 i više skokova, odnosno 10 plus asistencija bez ijedne izgubljene lopte. Upravo je tako nešto uradio Nikola Jokić u trijumfu Denvera nad Torontom u Pepsi centru (129:111); Somborac je meč završio sa učinkom od osam poena, 16 skokova, 10 asistencija, dve blokade, nijednom izgubljenom loptom za plus 20 sa njim na parketu.

Istovremeno, partiju vrednu javnih pohvala trenera Tima Tibodoa pružio je Nemanja Bjelica u pobedi u nizu MInesote, ovoga puta protiv NJu Orleansa (104:98). Popularni Beli meč je završio sa 12 poena, uz maltene perfektan šut – 3/3 za dva, 2/3 za tri. Nažalost, Sakramento je ponovo odigrao izuzetno neefikasan meč i to na terenu Bostona (113:86), protiv kojeg ne zna za trijumf još od 19. januara 2007. Kingsi su u seriji od šest vezanih poraza i trenutno su jedan od najlošijih napada u NBA ligi. Bogdanović je ponovo bio starter i za 19 minuta postigao je skromnih šest poena, uz loš procenat šuta za tri (0/3).

Denver je bio toliko moćan protiv Toronta da je trener Majkl Meloun povukao startere sa parketa u ranoj fazi četvrte deonice. Do tog momenta publika u Koloradu mogla je da uživa u košarkaškim vragolijama Nikole Jokića, od kojih je pokušaj “alej-upa” za Vilsona Čendlera dodavanjem iza leđa ostavio sve bez daha. Nažalost, Jokićev kolega iz spoljne linije nije očekivao ovakav potez tako da akcija nije kompletirana, ali je sama ideja oduševila novinare, koji su posle meča srpskog asa uporno zapitkivali o tome kako se setio da tako nešto uradi i da li je svestan da bi to bio verovatno jedan od pet najboljih poteza čitave sezone da je Čendler bio spreman. Sam Jokić čitavu partiju prokomentarisao je u skladu sa karakterom: na duhovit način, šaleći se najviše na svoj atleticizam, koji je neuporedivo skromniji u poređenju sa kolegama tamnije puti. NJegovu opšte poznatu duhovitost saigrači su propratili raznim dosetkama i komentarima.

– Nisam mogao ništa da pogodim danas, tako da nisam forsirao, probao sam da radim neke druge stvari – rekao je hladnokrvno Nikola Jokić nakon što je „omašio“ sedmi tripl-dabl u karijeri za jedan šut.

Samu akciju sa Čendlerom Nikola je prokomentarisao zadirkujući saigrača da je verovao u njegov atleticizam više nego on sam.

– Video sam ga, stvarno sam mislio da će da skoči, ali nije… Nije možda bio dobar momenat za tako nešto, pošto smo vodili sa 15 razlike, a mogli smo i mnogo više. Nije to bio dobar potez. Morao sam da probam tako nešto – konstatovao je Srbin.

Novinari su primetili da je Jokić utakmicu završio sa dve blokade, što je bila prilika da se Somborac našali na svoj račun.

– Šta da vam kažem – ja sam atleta koji može da dohvati tablu, možda čak i mrežicu – poručio je Nikola i doveo sve prisutne do suza.

Shvativši da Demarkus Kazins i Entoni Dejvis uništavaju Karla Entonija Taunsa u sred Mineapolisa, trener Minesote Tom Tibodo poslao je podršku s klupe razbijenom vojskovođi iz startne petorke! Iako je Kazins igrao 41, Dejvis 43 minuta, a taj tandem ubacio 59 poena naspram Taunsova dva (1/7 iz igre), klupa „vukova“ izgrizla je NJu Orleans. Nemanja Bjelica promašio je samo jednom – ubacio je 12 poena uz šut 3/3 za dva i 2/3 za tri, a imao je i četiri skoka, dve ukradene i izgubljene lopte. Sakramento Kingsi nastavili su u „Gardenu“ crni niz u duelima sa Boston Seltiksima od kojih u kontinuitetu gube od 19. januara 2007. godine. Kingse su na skor 1-7 gurnuli Kajri Irving i DŽejlen Braun sa po 22 poena, Danijel Tajs zabeležio je prvi dabl-dabl u NBA karijeri sa deset poena i deset skokova, dok su u redovima „kraljeva“ najefikasniji bili Badi Hild sa 17 i Zek Rendolf sa 16 poena. Bogdanović je kao starter za 19 minuta na parketu promašio sve tri trojke, a do šest poena stigao je sa dva ubačena šuta za dva iz četiri pokušaja. „Bogi“ je dodao i dva skoka, asistenciju, ukradenu loptu i blokadu.

Stranci u NBA: Beograđani u vrhu

Strani igraču su već tri decenije važan faktor u NBA; ove sezone ih je više od 100, a samo je Evropljana 74. Američki mediji napravili su zaniljivu analizu iz kojih gradova je najviše stranih igrača došlo u NBA. Na prvom mestu je Toronto, zatim sledi Melburn, a potom treće mesto dele Beograd, Split, Montreal i London. U nabrajanju igrača iz Beograda, američki novinari su se rukovodili ne samo mestom rođenja već i klubom u kojem je igrač ponikao, s obzirom na to da MIroslav Raduljica nije Beograđanin, već je rodom iz Inđije: Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Rastko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Marko Jarić i Igor Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari