Jokićevo NBA putešestvije - od potcenjenog klinca do MVP bogataša 1EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Vlasnik najunosnijeg ugovora u analima najjače košarkaške lige na svetu nije bio zvezda drafta 2014. godine.

Tada su organizatorrima čuvene NBA „pijace“ i klubovima u krupnom kadru bili neki drugi košarkaši, pa i reditelju direktnog TV prenosa, Procenjeno je da trenutak kada Denver, kao 41. pika, probira za sebe momka iz Mege nije važan za istoriju košarke s one strane „bare“, pa su gledaoci za to vreme gledali reklamu američkog lanca restorana brze hrane (Tako Bel).

Amerikanci su mislili da je u pitanju samo još jedan “mekani“ Srbin. “Istina je. Nije imao seksi telo“, prisetio se nakon nekoliko godina generalni menadžer Denvera Tim Koneli, jedan od retkih koji je insitirao na praćenju i posle dovođenju Jokića, uprkos njegovom višku kolograma i priči o lošim radnim navikama.

Video je ono što drugi nisu. Viziju, laku ruku, koordinisan pokret… Šta više, ubedio je Nikolinog menadžera i košarkaškog oca Miodraga Miška Ražnatovića da vrati svog klijenta na prelomni draft u njegovoj karijeri, jer je desetak dana pre istog objavljeno da Jokić odustaje od stavljanja u „izlog“. I to je bilo – TO, iako je malo nedostajalo da ga odvede Barselona.

“Praktično je sve bilo dogovoreno. Radili smo na nekim malim detaljima. Ali su odlučili da odgledaju još jednu utakmicu. Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete da zamislite koliko je bio loš. I zatražili su još vremena“, prepričao je u jednom starom intervjuu čuveni košarkaški agent momka, koji je, bez namere da ide u SAD, na drugom kraju sveta prespavao događaj koji mu je promenio život.

Osam godina posle, sin medicinske sestre i inženjera poljoprivrede iz Sombora, glavni je junak udarne sportske vesti od Amerike do Australije, jer niko nikada pre njega dobio „supermaksimalan“ petogodišnji ugovor vredan frapantnih 264.000.000 dolara.

I nastavio da probija granice i limite, kao što to čini pod obručima, od 2015. godine kada je obukao dres Nagetsa i počeo da se preobražava od talentovanog momka u skakačku, poentersku i asistentsku zver. Debeljuca sa čuvenih fotografija iz njegovih detinjstva batalio je loše navike u ishrani, „preselio“ se u teretanu, u nekom trenutku ostavio igranje za reprezentacuju Srbije po strani i toliko (u)radio na sebi da je njegovo ime postalo sinonim za rekorde.

Dvostruki vlasnik zvanja najkorisnijeg – MVP igrača sezone (2021, 2022), akter četiri Ol star meča (2019.2022), trostruki član najbolje NBA petorke (2019, 2021, 2022), nije samo alfa i omega Denverovog tima i neko bez koga Nagetsi ne mogu i neće, već i čovek čije su partije predmet opšteg divljenja ljubitelja košarke.

Popularni Džoker ostvario je najbrži tripl-dabl u istoriji NBA lige, za samo 14 minuta i 33 sekunde provedenih na terenu. Vodi se i kao evropski košarkaš sa najvećim brojem tripl-dabl mečeva, a statistika ga beleži i kao prvog igrača od osnivanja NBA lige koji je dao 2.000 poena, zabeležio 1.000 skokova i imao 500 asistencija u jednoj sezoni.

Od oktobra 2015. godine i debija na najvećoj pozornici stalno je grabio napred, pa su mu tripl-dablovi postali kao dobar dan (i u njihovom nizanju mu nema premca), a jednom prilikom je bez problema ubacio 50 poena za četiri četvrtine, što je pre njega uradio samo čuveni Karim Abdul-Džabar sedamdesetih godina prošlog veka.. Zato i ne čudi što je Denver „razbio kasicu“ da zadrži povratnika u naš nacionalni tim, odnosno primanja od 148.000.000 dolara iz ugovora sklopljenog 2018. godine, pojača toliko da Nikola postane najplaćeniji NBA superstar.

I ko zna gde je Jokićeva granica i koliko još može da gura sebe, jer osvajač olimpijske medalje iz 2016. godine ima 27 leta i još puno sezona pred sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari