Još dve medalje: Vaterpolisti i odbojkašice u finalima 1Foto: Olimpijski komitet Srbije i Fonet-AP

Vaterpolisti Srbije pobedili su večeras Italiju i plasirali se u finale dok su odbojkašice pobedile reprezantaciju SAD i takođe obezbedile mesto u finalu Olimpijskih igara. Zahvaljujući ovim pobedama Srbija zasad ima osigurano šest medalja.

Vaterpolisti su pobedili selekciju Italije sa 10:8 (3:0, 3:2, 1:0, 3:6). Ujedno, ulaskom u finale i obezbeđenim srebrom, vaterpolisti su doneli šestu medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Riju. Po dva gola postigli su Andrija Prlainović, Filip Filipović i Slobodan Nikić, a po jednom su se u strelce upisali Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Duško Pijetlović i Stefan Mitrović.

Za jedino zlato koje im nedostaje izabranici Dejana Savića boriće se u subotu, od 22.50, protiv Hrvatske, koja brani titulu osvojenu pre četiri godine u Londonu. Hrvatski vaterpolsiti su finale izborili pobedom nad Crnom Gorom (12-8).

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić rekao je da očekuje da će finalna utakmica protiv Hrvatske na Olimpijskim igrama biti pravi vaterpolo spektakl.

“Ko god da je protivnik, finale je finale. Hrvatska je fantastična ekipa i mislim da će biti pravi vaterpolo spektakl. Nadam se da ćemo smoći snage da odigramo još jednu utakmicu na visokom nivou i da će to biti dovoljno za pobedu. Nikad se ne zna, finale je uvek otvoreno. Mi ćemo dati sve od sebe i videćemo zašta će to biti dovoljno”, rekao je Gocić novinarima u Rio de Žaneiru.

Slobodan Nikić je naveo da je njegovoj ekipi današnjom pobedom pao kamen sa srca. “Imali smo jako težak put do ovog finala, ali kao što smo pričali celog leta, najbitnije je da se spremimo za utakmice nokaut faze jer tu ova ekipa dolazi do izražaja. Ukoliko u finalu igramo ovako odbranu ja sam siguran da Hrvatima neće biti lako da igraju protiv nas. Ne bih ništa da najavljujem, mi nikad nismo najavljivali, nego smo radili i osvajali medalje, tako ćemo i ovaj put”, rekao je Nikić.

Prethodno su i odbojkašice Srbije postigle uspeh pobedivši selekciju Sjedinjenih Američkih Država sa 3:2 (20:25, 25:17, 25:21, 16:25, 15:13). Za titulu olimpijskog šampiona reprezentacija Srbije će igrati protiv boljeg iz duela između Holandije i Kine.

Još dve medalje: Vaterpolisti i odbojkašice u finalima 2

Srpske odbojkašice bile su jako uzbuđene posle pobede nad SAD.

„Ne znam šta da kažem, ne znam gde se nalazim… Neopisiv je osećaj. Neopisivo je da jedna mala zemlja kao što je Srbija izbaci Rusiju iz borbe za medalje i spreči Ameriku da se bori za zlato. Od samog početka smo govorile da nas ne zanima ko je sa druge strane i hvala bogu da smo se vratile posle svih padova koje smo imale. Čeka nas još jedna utakmica, najbitnija na ovom takmičenju“, rekla je Milena Rašić.

„Stvarno ne znam šta da kažem, ne znam ni da li se ovo stvarno dešava. Nismo ni svesni šta se desilo. Amerika je vodila u petom setu četiri-pet poena prednosti. Mislim da niko osim nas njie verovao da možemo da preokrenemo. Dali smo svoje srce i dušu i uspele da preokrenemo. Imamo osiguranu medalju, ali mi se nećemo time zadovoljiti, nego ćemo ići na zlato“, rekla je Tijana Bošković.

Silvija Popović je kazala da će ekipa sada „samo malo“ da slavi. „Baš dobra utakmica. Znali smo šta treba da uradimo. Iako smo izgubili dva seta, znali smo da treba da se dobije ova utakmica. Verovali smo svim srcem. Puni smo emocija, mnogo smo srećni. Sada da se slavi malo, ali ne puno, jer nas čeka finale. Ali, treba da slavimo jer je ovo velika pobeda“, rekla je Popovićeva.

Jovana Stevanović kazala je da je srce bilo ključ svega u ovom meču. „Ovo je bio šok za sve nas. Spremali smo se odlično, a igrali smo sa malo oscilacija. Bio je prisutan strah, ali smo pokazali da smo tim. Igrali smo srcem. Nismo igrali utakmicu, nego smo je pobedili. Srce je bilo ključ u petom setu, ključ svega. Bog nas je pogledao“, rekla je Stevanovićeva.

Srpske odbojkašice nastavile su da prave čuda u Riju, jer su posle maksimalne pobede protiv Rusije uspele da savladaju i drugu najbolju svetsku selekciju. Impresivan je način na koji je večeras izborena pobeda, jer su Amerikanke u petom setu vodile sa 11:8 i izgledalo je da ništa ne može da ih zaustavi na putu finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari