Još iskusan šuter i kraj 1Foto:STARSPORT

U modernoj košarci većina trenera preferira kombinaciju 7+5 kada je reč o broju igrača u spoljnoj i unutrašnjoj liniji.

 U skladu sa tim, dovođenjem tandema plejmejkera Vilijam Hačer – Branislav Ratkovica, kao i dokazanog beka Frenka Robinsona, Partizan je maltene kompletirao spoljnu liniju za narednu sezonu. Bez obzira na to da li će Petar Rakićević doći u redove crno-belih prema saznanjima Danasa najtrofejniji srpski klub planira da dovođenjem dokazanog šutera zatvori konkurs kada je u pitanju broj igrača koje će trener Aleksandar DŽikić koristiti naredne sezone u spoljnoj liniji.

Poziciju organizatora igre pokrivaće iskusni plejmejkeri Vilijam Hačer (1984, 188cm) i Branislav Ratkovica (1985, 193cm). Obojica poseduju dobre organizatorske sposobnosti; solidne su atlete, tehnički su vrlo potkovani i umešni u igri dva na dva. Hačer je prošle sezone, nastupajući za PAOK imao 35 odsto uspešnosti za tri poena, sa 12,9 poena u proseku bio je drugi strelac tima i ubedljivo najbolji asistent sa 4,2 uspešna dodavanja. Ratkovica je pak u dresu Lukoila u proseku ostvarivao pet asistencija, uz 32 odsto za tri poena u pohodu na titulu šampiona Bugarske. Tokom karijere važio je za izuzetnog dodavača, što je potvrđeno i nagradom najboljeg asistenta Bundeslige u sezoni 2014/15.

Mesta beka šutera i krila trenutno su rezervisana za talentovane Vanju Marinkovića i Mihaila Andrića, kao i za Frenka Robinsona i Adina Vrapca. Zbog nedovoljno iskustva i znanja Marinkovića, Andrića i Vrapca Partizanu je neophodan prekaljeni šuter koji će najverovatnije biti angažovan iz inostranstva. Robinson (1984, 193 cm) je kao i Hačer imao vrlo zanimljivu karijeru, u kojoj je promenio čak 14 klubova. Prošle sezone nastupao je za Istanbul DSI, iako je sa 15,7 poena bio jedan od najboljih igrača nije uspeo da spreči ispadanje tima u treći rang takmičenja. Srpskoj javnosti je možda poznat iz sezone 2008/09 u kojoj je nastupao za ljubljansku Olimpiju. Robinsonu je to bilo prvo evropsko iskustvo koje je sticao slušajući instrukcije Aleksandra DŽikića sa klupe LJubljančana. Odličan je atleta, izuzetno fizički snažan, dobrog prodora, pogotovo u desnu stranu, iako je levoruk. Konstantno kuburi sa kilažom, imao je težu povredu kolena i nije izrazito dobar šuter. Zbog korpulencije, moguće je da će ga DŽikić koristiti na niskom postu.

 

 

 

Rakićević sve dalje od Humske

Petra Rakićevića (1995, 204cm) je samo formalnost potpisa ugovora delila od prelaska iz Metalca u Partizan. Iako se u prvi mah činilo da će do rukovanja doći kada se Rakićević sa univerzitetskom reprezentacijom Srbije vrati iz Kine, momak iz Prokuplja umesto ka Beogradu, zaputio se na Krf odmarajući se sa devojkom i prijateljima. Za sada je nedovoljno poznato gde je zapelo u pregovorima, ali je očigledno da je svakim narednim danom izuzetno talentovani i polivalentni igrač spoljne linije sve dalje od Partizana. Tariko Vajt, bivši košarkaš kragujevačkog Radničkog, neće preći u Partizan jer se dve strane nisu dogovorile oko finansijskih detalja.

 

 

Vilson u Estudijantesu, DŽons u Kubanju

Dvojica prošlosezonskih nosilaca igre Partizana i definitivno su pronašli nove klubove za narednu sezonu. DŽamar Vilson, iskusni američki plej sa finskim pasošem, igraće sledeće takmičarske godine za španski Estudijantes, dok je Kevin DŽons nova akvizicija Lokomotive iz Kubanja, takođe na godinu dana, ali sa opcijom produženja na još jednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari