Još jedan greh selektora fudbalerki Zambije: Mvape pod istragom FIFA jer je dirao igračicu za grudi 1Foto: AP/Abbie Parr

Šest meseci pre nego što je na izdisaju prošle godine Fudbalski savez Zambije postavio za selektora muške reprezentacije Izraelca Avrama Granta, nekadašnjeg trenera Čelsija i Partizana, na klupu ženske nacionalne selekcije se vratio Brus Mvape.

Slavljen je, pošto su se Zambijke plasmanom u polufinale Kupa afričkih nacija (na kraju treće) prvi put domogle Svetskog prvenstva za žene, koje u Australiji i Novom Zelandu ulazi u završnicu.

Zambija, em debitant, em potpuni autsajder, izgubila je u prva dva kola sa po 5:0 i od Španije i od Japana, ali je zatim, u utakmici bez značaja, s 3:1 protiv Kostarike ostvarila i prvu pobedu, dala i prvi gol, a kad je njen kapiten Barbra Banda udvostručila prednost iz penala, bio je to 1.000. pogodak u istoriji ženskog mundijala, koji se igra deveti put.

Zadovoljstvo zambijskog tima je narušeno nemilom scenom u reprezentaciji, o kojoj je izvestio „Gardijan“. FIFA je primila žalbu očevidaca, a po njoj će i da postupa, da je Mvape na treningu dirao za grudi jednu svoju igračicu.

Desilo se to dva dana pre utakmice s Kostarikom, ali se ćutalo zbog mira u kući.

Mvapeu to nije prvi greh u vezi s njegovim seksualnim porivima. Prijava protiv njega podneta je u FIFA i prošle godine.

„Ako Mvape poželi da spava s nekom igračicom, ona ne sme da se opire njegovoj želji. U našoj reprezentaciji to je postalo uobičajeno“, rekla je tada, takođe za „Gardijan“, jedna anonimna reprezentativka.

„Igračicama se preti kaznama ako se usude da o tome javno progovore. Oči se pogotovo zatvaraju posle plasmana na Svetsko prvenstvo da se ne bi ukaljao tako značajan uspeh“, rečeno je onda za britanski medij.

Mvape se nije oglašavao, a Fudbalski savez Zambije je ukazao da sarađuje s policijom po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari