Još samo jedna prepreka do Rija 1

Pretposlednja prepreka na putu za Rio je preskočena.

Košarkaši Srbije ubedljivo su savladali reprezentaciju Češke (96:72) i sada ih očekuje finale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre protiv Portorikanaca koji su bili bolji od Letonije (77:70).

U malo punijoj Areni nego tokom prethodnih utakmica protiv Portorika i Angole igrači Saše Đorđevića nisu se nijednog trenutka opuštali već su od početka do kraja držali Čehe na odstojanju od deset poena i više. Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić nosili su tim tokom prve četvrtine – košarkaš Fenerbahčea ubacivao je trojke dok je Jokić na drugoj strani dominirao reketom, poentirajući uz faulove. NJih dvojica su na kraju prvog poluvremena, koje je Srbija dobila rezultatom 45:36, zajedno imali 26 poena.

U nastavku meče raspucao se kapiten Miloš Teodosić pogađajući tri trojke zaredom, što je odvelo domaće košarkaše do najveće prednosti od plus 15. Na tri minuta pre kraja pretposlednje četvrtine Česi su uspeli da naprave seriju od sedam poena i da smanje prednost, ali nadu gostiju da eventualno mogu do preokreta brzo su ugasili Kalinić i Teodosić trojkama. U poslednjoj četvrtini bilo je jasno ko će u finale, a publiku u Areni na noge podigli su Teo pasom iza leđa Raduljici, koji je na isti način dodao Jokiću čije je zakucavanje zaustavljeno faulom.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije, koja u subotu igra finale protiv Portorika, bili su Bogdan Bogdanović sa 21 poen, Nikola Jokić sa 19, i Miloš Teodosić sa 16, od čega je 14 ubacio u trećoj četvrtini.

Hrvati i Italijani u finalu u Torinu

Reprezentacija Hrvatske pobedila je Grčku rezultatom 66:61 i plasirala se u finale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Torinu. Srpske komšije sastaju se Italijom koji su pobedili Meksiko (79:54). Grci, koji su u prvom delu imali očajan šut iz igre od 22 odsto, bili su nadomak preokreta u drugom delu utakmice kada su za 15 minuta ubacili 35 poena, ali su Hrvati u poslednjih deset minuta boljom igrom došli do pobede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari