Posle više od decenije opet su se ukrstili putevi Partizana i jednog od najboljih fudbalera u njegovoj istoriji, Predraga Mijatovića. Sportski direktor Real Madrida najveći je „krivac“ što će se njegov nekadašnji klub ove srede, na čuvenom Santjago Bernabeu, sa najvećim, najpopularnijim i najuspešnijim klubom na planeti boriti za trofej nazvan po legendarnom predsedniku španskog sportskog kolosa.

Posle više od decenije opet su se ukrstili putevi Partizana i jednog od najboljih fudbalera u njegovoj istoriji, Predraga Mijatovića. Sportski direktor Real Madrida najveći je „krivac“ što će se njegov nekadašnji klub ove srede, na čuvenom Santjago Bernabeu, sa najvećim, najpopularnijim i najuspešnijim klubom na planeti boriti za trofej nazvan po legendarnom predsedniku španskog sportskog kolosa.
– Za mene će to biti više od obične prijateljske utakmice. Ne samo zato što je reč o trofeju, koji je svima u Real Madridu bitan i drag, već i zbog dolaska kluba u kojem sam proveo neke od najlepših godina svoje karijere i koji me je lansirao u evropsku fudbalsku orbitu. Potrudiću se da budem dobar domaćin – kaže za Danas čovek koji od prošlog leta odgovara za igrački i trenerski kadar „galaktikosa“.
Koliko vam je vremena trebalo da ostatak uprave ubedite u korisnost utakmice sa ekipom koja dolazi iz slabe lige kakva je srpska, i to usred naporne sezone?

Treba zadržati Klementea

Predrag Mijatović, kao i španska sportska javnost, sa zanimanjem prati zbivanja oko selektora najbolje fudbalske reprezentacije naše zemlje. I smatra da Klementea treba zadržati na klupi „orlova“.

– Klemente je odličan trener i mislim da je uradio veliki posao sa reprezentacijom, bez obzira što rezultati nisu bili na očekivanom nivou, odnosno što nije obezbeđen prolaz na Evropsko prvenstvo. Nije uspeo da se izbori sa „lako ćemo“ razmišljanjem naših igrača, od kojeg je patila i moja generacija, ali je u tim uveo mnoge mlade a veoma talentovane fudbalere. Mislim da ga treba zadržati za kvalifikacije za Mondijal 2010 – kaže sportski direktor Real Madrida.

– Nisam potrošio nijedan minut na ugovaranje susreta. Bez obzira na stanje fudbala u Srbiji i stvari koje su se od tada promenile, ovde se svi rado sećaju duela ova dva tima u finalu Lige šampiona 1966. Partizan se ovde i dalje tretira kao veliki evropski klub. Za pristanak genseka Partizana Petrića bio je dovoljan jedan telefonski poziv.

Crna Gora u pravim rukama

Mada bi to mnogi voleli u njegovoj zemlji, Mijatović ne planira da se u dogledno vreme aktivnije uključi u rad Fudbalskog saveza Crne Gore.

– Nemam vremena za to. A nema ni potrebe, jer mislim da je crnogorski fudbal u pravim rukama. Moj prijatelj Dejan Savićević dobro radi svoj posao. Još kada bi mu se to vratilo plasmanom na veliko takmičenje… – hvali „Genija“ njegov nekadašnji saigrač.

Da li vam je jedan od argumenata bila eventualna kupovina Jovetića? Da li je on uopšte po meri i ukusu Real Madrida?
– Teško da za mlade igrače može biti bolje prilike za pokazivanje i dokazivanje od utakmice sa Real Madridom, pogotovo kada je televizije prenose. To je slučaj i sa Jovetićem, koji je ove sezone skrenuo pažnju cele Evrope svojim igrama u klubu i mladoj reprezentaciji. Reč je o veoma talentovanom fudbaleru, pred kojim je velika karijera, ali takav igrač u ovom trenutku ne treba našem klubu. Pozicija napadača nam je pokrivena sa pet, šest odličnih špiceva.
Šta mu vi savetujete, kada da ode i u kom pravcu da krene posle Partizana?
– Znam da postoji veliko interesovanje i dosta ponuda za Stevana, ali mislim da bi i Partizanu i njemu bilo najbolje da kraj sezone dočeka u Srbiji. A onda da ode tamo gde će moći da igra. Za igrača njegovih godina najbitinije je da ne gubi kontinuitet.
Vašim dolaskom u klub prekinuta je praksa gomilanja megaskupih zvezda u timu. Zašto ste se opredelili za kvalitetne, ali mlađe i medijski manje rabljene igrače?
– Iz sopstvenog i iskustva drugih klubova, osvajača trofeja, koji su bili i ostali Realova obaveza, shvatili smo da vrhunske rezultate donosi samo jak kolektiv. U redu je imati sjajne individualce u timu, ali neophodno je da svi imaju veliku želju za uspehom i da, naravno, postoji pozitivna atmosfera u svlačionici. Zato su naša orijentacija jednako kvalitetni, ali mlađi i klubu posvećeniji fudbaleri. Za sada nam dobro ide s njima.
Da li vam je, sa ove distance, žao što niste zadržali Bekama?
– Bekam je puno dao Real Madridu, kao i klub njemu. Nije imao sreće da u prve tri sezone osvoji neki trofej, ali mu je u poslednjoj godini ugovora i ta želja ispunjena. Nismo uspeli da nađemo zajednički jezik sa njim i njegovim menadžerom, ali smo se korektno oprostili. Njemu će naša vrata uvek biti otvorena.
Zašto ste se razišli sa trenerom Kapelom, za čiji ste dolazak upravo vi najzaslužniji i to u godini kada je titula vraćena na Santjago Bernabeu?
– Kapelo je veliki trener, koji je doneo fantastičan uspeh klubu. Beskrajno smo mu zahvalni na osvojenoj tituli i prekidu, za nas nezamislivog, posta od tri uzastopne sezone bez trofeja, ali nismo imali istu viziju budućnosti. Nismo se složili oko igrača koje treba dovesti, odnosno pustiti, a ni igra nije bila na nivou Real Madrida.
U prvoj godini vašeg mandata vraćen je najvažniji trofej. Šta se ove sezone očekuje od trenera Šustera i ekipe?
– Prošla godina bila je vrlo komplikovana, u svakom smislu. Novi predsednik, uprava i ja svakodnevno smo se suočavali sa svakojakim problemima u pokušaju da vratimo titulu i stabilizujemo neke stvari unutar kluba. Posla je bilo mnogo, a put do zacrtanog cilja dug, trnovit i nepredvidljiv. Zato, prethodnu sezonu smatramo jednom od važnijih u klupskoj istoriji. Sada je sve mirnije. Ali, ne i manje zahtevno. Real Madrid uvek ima obavezu da osvaja titule. Ove sezone želimo Primeru i Ligu šampiona.
U prvenstvu ste furiozno krenuli, a onda usporili ritam. Zašto je ekipa ubedljivija kod kuće nego na strani?
– Imamo 17, 18 fudbalera koja su prošla četiri meseca često i dugo odsustvovala zbog obaveza u svojim reprezentacijama. Pri tome svi su vrlo važni za njihove nacionalne timove. Te pauze u zajedničkom radu odrazile su se na kvalitet priprema pojedinih utakmica u prvenstvu. Pošto su kvalifikacije za velika takmičenja završena imaćemo više prostora i vremena za pripremu, samim tim, verujem, i manje kikseva.
Zakomplikovali ste i plasman u eliminacionu fazu Lige šampiona. Mislite li da ćete proći grupu u kojoj svi imaju šanse za osvajanje prva dva mesta?
– Liga šampiona je čudno takmičenje, u kojoj za razliku, od nacionalnih, sve ekipe imaju veliki kvalitet i hoće u sledeću fazu. Jesmo zakomplikovali prolaz u osminu finala, ali očekujem da prođemo grupu. U poslednjem kolu dočekujemo Lacio i ako dobijemo taj meč bićemo prvi u našoj konkurenciji.
Koje dve ekipe vidite u finalu najjačeg klupskog takmičenja?
– Teško je s ovolike distance davati takve prognoze, jer tek od četvrtfinala postane jasnije ko ima najviše šansi za plasman u samu završnicu. Nadam se će moj klub biti jedan od finalista. A drugi? Sve je moguće. Zasada, primećujem da je Mančester junajted u sjajnoj formi, Interu takođe odlično ide. Tu je i Barselona…
Koliko novca, i na koje igrače, planirate da potrošite novac ove zime?
– Budžet za tu svrhu je, kao i u svakom ozbiljnom klubu, davno određen, ali nemamo nameru da ga diramo u predstojećem prelaznom roku. Imamo dobre rezultate, igru i tim, pa ne vidim razloga za pojačanja. Samo nečija, ne daj bože, teška povreda može nas primorati da neplanirano pazarimo.
Odustali ste od dovođenja Kake?
– Poznato je koliko cenim Brazilca. Mislim da je najkompletniji fudbaler današnjice, o čemu svedoči i Zlatna lopta koja mu je dodeljena. Sigurno bi mnogo dobili njegovim dolaskom, zbog čega sam tako uporno nastojao da ga preselim u Madrid. Zasada to nije moguće, ali videćemo šta će biti u budućnosti.
Šta vam je teže izdržati u poslu sportskog direktora – pritisak javnosti i medija ili turbulencije u samom klubu?
– Nije lako ni jedno ni drugo. Čitavu prošlu, vrlo turbulentnu godinu, potrošio sam na sticanje iskustva i selektiranje poslova. Sada je situacija mirnija, ali su stres i obaveze isti. Ali, ne žalim se. Svestan sam da radim jedan od najpoželjnijih poslova na svetu i uživam u tome. Jedino mi je žao što nemam dovoljno vremena za porodicu – priznaje naš sagovornik koji bi da se „duže od jednog mandata“ zadrži u sadašnjoj fotelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari