Nikola Jovićfoto EPA-EFE/JASON SZENES

Nikola Jović i Filip Petrušev pokušavaju da se tokom Letnje lige nametnu struci u ekipama Majamija i Filadelfije.

Ruki sezonu u redovima Hita, Nikola Jović će pamtiti po problemima sa leđima i veoma malom prostoru za igru. Ipak, već u narednoj, srpski košarkaš trebalo bi da dobije veću minutažu kod Erika Spolstre.

Iz tih razloga, Jović je veoma predano pristupio utakmicama Majamija u Letnjoj ligi u Kaliforniji. On je prvo Lejkersima ubacio 21 poen, a sinoć je, u porazu Majamija od Sakramenta (95:83) bio još efikasniji sa 22 poena.

Šutirao je Jović 6/13 iz igre, odličnih 3/5 sa distance.

Nekadašnji košarkaš Mege pokazao je raznovrsnost u igri, samoj egzekuciji, načinu razmišljanja. Bio je najefikasniji u redovima Hita.

Na pobedničkoj strani, Kigan Mari je bio fantastičan. Prošlosezonski četvrti pik na draftu, koji je imao sasvim dobru ruki sezonu, postigao je čak 41 poen.

S obziron na reputaciju i rejting, deluje čudno što je nekadašnji student Ajove uopšte na Letnjoj ligi, ali nije usamljen slučaj.

Oklahoma Siti Tander je oformila veoma snažnu ekipu za Letnju ligu u kojoj je nekolicina igrača koji su prošle sezone imali veoma važne role u timu poput Džajlina Vilijamsa, Trea Mena, Džejlena Vilijamsa, a trebalo bi napomenuti da se igri vratio i Čet Holmgren, prošlosezonski drugi pik na draftu, koji je propustio čitavu ruki sezonu zbog povrede Ahilove tetive.

Prema pisanju Majami Heralda, Jović je ispunio zahtev trenera Erika Spolstre u smislu da je mišićnu masu podigao na 106 kilograma. Od srpskog košarkaša se očekuje da popravi prodor igru, odnosno da bude precizniji i snažniji na samom obruču.

Keron Batler, nekadašnji NBA as, koji je šef struke Hita na Letnjoj ligi, bio je izuzetno zadovoljan partijom koju je pružio Nikola Jović.

I dok 20-godišnji košarkaš ima obezbeđen ugovor sa Majamijem, za isti se u dresu Filadelfije bori Filip Petrušev.

Dolaskom Nika Nursa na mesto šefa struke, Siksersi su rešili da tokom Letnje lige pruže šansu prošlosezonskom košarkašu Crvene zvezde i uvere se u njegov napredak.

Spekulisalo se nedavno i da su spremni da potpišu dvogodišnji ugovor sa srpskim centrom, međutim još uvek se ništa konkretnije nije desilo po tom pitanju.

Petrušev je u drugom meču ubacio 10 poena, imao je i osam skokova kao i dve asistencije za 26 minuta u igri.

Odigrao je veoma dobro u poslednjih 10 minuta sa pet poena, tri uhvaćene lopte i bez promašaja.

Ipak, utisak je da ga Siksersi ne koriste dovoljno, pogotovo njegov šut sa distance i poludistance.

Najefikasniji je u Filadlefiji bio Džavonte Smart sa 19 poena, jedan manje dodao je Džejden Springer, dok je do 15 brojao Di Džej Stjuard. Dvocifreni sa po 14 poena su bili i Riki Kaunsil, kao i Terkavijon Smit.

U ekipi Jute istakao se bivši košarkaš ljubljanske Olimpije, hrvatski internacionalac Luka Šamanić, sa 19 poena, dok je jedan manje dodao Očej Agbadži.

Iako to nije običaj, Nik Nurs je pokazao želju da vodi ekipu na Letnjoj ligi namren da stekne što bolji uvid u kvalitet „drugopozivaca“.

Filadelfija se posle Solt Lejk Sitija seli u Las Vegas, gde će učestvovati na glavnom turniru Letnje lige od 7. do 17. jula.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari