Junajted i Ajaks finalisti Lige Evrope 1Foto: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO

Fudbaleri Mančester junajteda i Ajaksa plasirali su se u finale Lige Evrope koje će biti odigrano 24. maja u Stokholmu.

Do tog podviga su došli posle dramatičnih mečeva, Ajaks je u revanšu izgubio od Liona sa 3:1, ali je prošao zahvaljujući trijumfu od pre nedelju dana 4:1, dok je Mančester junajted remizirao kod kuće sa Seltom 1:1, ali je prošao u finale zbog minimalne pobede koju je doneo iz Španije.

Holandski tim je poveo preko Dolberga u 27. minutu i ništa nije ukazivalo da ćemo gledati dramatičan duel u Lionu, ali su domaći preko Lakazata u finišu poluvremena preokrenuli rezultat i u drugih 45 minuta ušli znatno bolje i motivisanije. Gezal je pogodio deset minuta pre kraja susreta za tim Bruna Henesija, a kada je Nik Vergever zaradio drugi žuti tj. crveni karton u 85. minutu činilo se da su produžeci na pomolu. Ipak Maksim Korne je promašio idealnu priliku kada je sa boka iz voleja šutirao tik pored gola Onane, pa je holandski tim otišao u prvo finale nekog evropskog klupskog takmičenja nakon tačno 20 godina.

Ni u Mančesteru nije bilo ništa manje dramatično, poveli su „Crveni đavoli“ preko Felainija u prvom delu, a izjednačili gosti u 86. minutu golom Fakunda Ronkalje. Najbolju šansu je propustio Guideti kada u poslednjim trenucima susreta nije uspeo da uputi šut kakav je želeo ka golu Serhia Romera, pa je na kraju engleski tim otišao u veliko finale.

Pobednik Lige Evrope ima obezbeđeno mesto u Ligi šampiona naredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari