Juniorke Srbije vicešampionke Evrope 1

Srpski mladi strelci nastavili su srebrni niz na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru.

Ženska juniorska selekcija puškom, u sastavu Sanje Vukašinović, Tatjane Banjac i Marije Malić, osvojila je titulu ekipnog vicešampiona Starog kontinenta. Isti uspeh dan ranije ostvario je junior Lazar Kovačević u pojedinačnom takmičenju, takođe, vazdušnom puškom.

Iz srebrne ekipe u pojedinačno finale danas su se plasirale Sanja Vukašinović, koja je stala na korak od medalje, na četvrtom mestu, i Tatjana Banjac, na kraju sedmoplasirana. Srbija je jedina imala dve predstavnice u finalu.

Sem juniorki puškom danas su se takmičili i omladinci pištoljem, osvojivši 13. poziciju u ekipnom plasmanu.

Srpske juniorke su, uslovno rečeno, branile ekipnu zlatnu medalju sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Đeru, jer od tada je tim znatno promenjen. U Đeru se takmičila nešto iskusnija ekipa, a samo jedna od tri devojke koje su osvojile titulu 2016. je i u timu u Mariboru. Lane je gađala Sanja Vukašinović, dok su Tatjana Banjac i Marija Malić debitantkinje. Najveći doprinos velikom uspehu ekipe, dala je Tatjana Banjac, koja je u kvalifikacijama zauzela šesto mesto sa 415,3 kruga. Njena klupska drugarica iz Novog Sada 1790 Sanja Vukašinović je bila osma sa 414,2. Teško bi Srbija došla do srebrne medalje da se i Malićeva, članica Jedinstva iz Stare Pazove, nije našla u „gornjem domu“, na 32. poziciji (410,9 krugova) u konkurenciji 68 takmičarki. Od početka je naša ekipa bila u konkurenciji za odličje, a na drugom mestu se učvrstila posle treće serije. U završnici kvalifikacijama, u četvrtoj seriji, sve tri devojke gađale su sigurno, nisu grešile. Nisu dozvolile trećeplasiranim Italijankama da ih sustignu, ali prvoplasirana Nemačka ostala je nedostižna.

Finale je obilovalo preokretima, odlučivale su nijanse, a Sanja Vukašinović je do pred kraj imala realne šanse za medalju. U jednom trenutku nalazila se i na trećoj poziciji. Završila je na četvrtom mestu, koje je izborila u dramatičnoj borbi. Naime, posle 18. serije kada ispada petoplasirana, četvrtu i petu poziciju delile su Vukašinovićeva i Mađarica Lalita Gašpar. Odlučivalo je raspucavanje. Gašparova je pogodila 10,2, a naša reprezentativka maksimalnih 10,9 krugova i nastavila borbu za odličja, ali nije uspela da napravi još jedan korak do bronze.

Vukašinovićeva, jedina članica srpskog tima koja je pre Maribora učestvovala na velikim međunarodnim takmičenjima, je prokomentarisala:

– U kvalifikacijama nisam uspela da pružim maksimum, znam da mogu više. U finalu sam, ipak, sve zaboravila i potpuno se posvetila borbi za pojedinačno odličje. „Pogodila sam stativu“, žargonski rečeno, stala sam na korak od medalje, ali prikazanim u finalu i plasmanom mogu da budem zadovoljna. Streljaštvo je sport u kome najčešće odlučuju nijanse, tako je bilo i ovaj put. Četvrto mesto u Evropi nije mala stvar, a imam i ekipno srebro, zbog koga sam izuzetno srećna. Raspucavanje, pred ispadanje petoplasirane, me je istrošilo. Svu snagu sam „uložila“ u taj hitac, u naredne dve serije pogodila dve „jake“ devetke, dva puta po 9,9, što ipak nije bilo dovoljno za bronzu.

Tatjana Banjac je finale otvorila lošim hicem u prvoj seriji (9,1), a potom nastavila sa dve devetke (9,5 i 9,9). Iako se posle kiksa na početku popravila i gađala sve bolje i bolje, zaostatak nije uspela da nadoknadi, pa je ispala kao sedma.

– Iskreno, očekivala sam i finale i medalju, bar ekipnu. Loš početak finala me nije poremetio. Brzo sam uspela da uđem u dobar ritam, ali sve devojke u finalu su gađale odlično, nisam uspela da ih stignem, kaže Tatjana.

Juniori pištoljem su zauzeli 13. mesto u ekipnom plasmanu. Pojedinačno je najuspešniji bio Petar Adamović na 39. mestu. Stefan Todorović je zauzeo 47. poziciju, a Branko Mašanović 52.

U petak počinju seniorska nadmetanja. Sutra će Srbiju predstavljati takmičarke puškom Andrea Arsović, evropski šampion sa EP 2016. godine, Ivana Anđušić Maksimović i Dragana Todorović i strelci pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić i Duško Petrov. (Kraj) Obradio D. Đ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari