Jusuf Nurkić predvodiće Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu 1Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA

Dobila je Bosna i Hercegovina najveće moguće pojačanje za naredno Evropsko prvenstvo. Jusuf Nurkić pristao je da zaigra za „zmajeve“ u avgustovskom „prozoru“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kao i na prvenstvu Starog kontinenta od 1. do 18. septembra.

Adis Bećiragić, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, objavio je spisak igrača na koje računa u avgustovskim kvalifikacijama za Mundobasket ali i za Evropsko prvenstvo u septembru.

Među kandidatima su Jusuf Nurkić, centar Portlanda, Džanan Musa, poslednje pojačanje Real Madrida, naturalizovani Amerikanac Džon Roberson iz turske Manise, kao i Luka Garza koji je bez kluba nakon što je prošlu sezonu proveo u Detroit Pistonsima, a nedavno igrao i za Portland u Letnjoj ligi.

Garzi je majka iz Bosne i Hercegovine, a sa mamine strane u srodstvu je i sa čuvenim Teomanom Alibegovićem, nekadašnjim reprezentativcem Jugoslavije, kasnije i Slovenije.

Na spisku se nalaze: Miralem Halilović (Nanter, Francuska), Edin Atić (Budućnost, Crna Gora), Džon Roberson (Manisa, Turska), Džanan Musa (Real Madrid, Španija), Jusuf Nurkić (Portland Trejlblejzers, SAD), Emir Sulejmanović (Tenerife, Španija), Luka Garza (bez kluba), Amar Alibegović (Cedevita Olimpija, Slovenija), Amar Gegić (Cibona, Hrvatska), Kenan Kamenjaš (Budućnost, Crna Gora), Sani Čampara (Split, Hrvatska), Ismet Sejfić (Golden Igl), Rijad Avdić (Minster, Njemačka), Adin Vrabac (Mons, Belgija), Ajdin Penava (Mons, Belgija), Jure Zubac (Inter Bratislava, Slovačka), Haris Delalić (Igokea), Aleksandar Lazić (Mornar, Crna Gora).

Pripreme reprezentacije BiH počinju 28. jula na Vlašiću. U sklopu kvalifikacija za planetarnu smotru, „zmajevi“ će gostovati Crnoj Gori 24. avgusta, a tri dana kasnije ugostiti Francusku.

To će ujedno biti poslednji mečevi selekcije Bosne i Hercegovine pred nastup na Evropskom prvenstvu, koje se održava od 1. do 18. septembra.

Reprezentacija BiH nalazi se u grupi B sa selekcijama Nemačke, Litvanije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari