Južni Sudan razbio Kinu, Aleksandar Đorđević pred eliminacijom sa Mundobasketa (VIDEO) 1foto: FIBA basketball

Nakon debakla doživeljnog od reprezentacije Srbije, Kina je još jednom ubedljivo poražena na Mundobasketu. Južni Sudan je deklasirao izabranike Aleksandra Đorđevića i time ih praktično eliminisao sa Svetskog prvenstva (89:69).

Imali su košarkaši Kine određenih ambicija na planetarnoj smotri. Nakon poraza od Srbije, Aleksandar Đorđević je izjavio da za njih Svetsko prvenstvo tek počinje, međutim, posle poraza od Južnog Sudana Kina je veoma blizu eliminacije.

Ukoliko Srbija savlada Portoriko, mogao bi da se napravi krug nakon poslednjeg kola, u smislu da „orlovi“ budu imali perfektan skor a Južni Sudan, Portoriko i Kina po jednu pobedu. Takva opcija će biti moguća pod uslovom da se Kinezi oporave od današnjeg debakla i pokušaju da savladaju Portorikance.

Čak i ako bi se odigralo po takvom scenariju, Kina bi u krugu bila najugroženija zbog dva debakla doživljena protiv Srbije i Južnog Sudana, s obzirom na to da bi odlučivala međusobna koš razlika.

Sudanci nisu imali sreće protiv Portorika na startu Mundobasketa. Iako su vodili, bili u prednosti u većem delu meča, poklekli su u produžecima.

Kao debitant na Svetskom prvenstvu, u meču sa Kinom ostvarili su istorijsku pobedu. Vodili su svo vreme, a posebno inspirativni bili su u poslednjoj deonici. Kina ni jedanput nije bila u prilici da ozbiljnie ugozi protivnika koji je za tri šutirao sjajnih 50 odsto, ubacivši čak 15 trojki. Najefikasniji bio je američki plejmejker Kerik Džons sa 21 poenom i šest asistencija. Kuani Kuani dodao je 16, odlični Nuo Omot 14, dok je Marijal Šejok dao 13.

Kinezi su napravili sijaset grešaka u oba pravca igre. Imali su 11 izgubljenih lopti, dok su defanzivno bili očajni, naročito u zaštiti reketa i situacijama jedan na jedan. Kajl Anderson je bio najefikasniji u Kini sa 22 poena, dok je Žao Rui dodao 13. Kada se lomilo, u poslednjoj četvrtini, Kinezi su primili čak 26 poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari