Kad "sprže" mrežicu - pobeđuju 1Foto: STARSPORT

Kakva najava predstojećeg polufinalnog serijala ABA lige! Skautima Mornara verovatno je spržen program uz pomoć kojeg su pokušavali da objasne pravu „kišu“ trojki kojima su košarkaši Crvene zvezde potopili Valensiju u predvečerje najvažnijeg dela takmičarske godine (106:90).

U takvom nadahnuću, nažalost pred samo 4.500 gledalaca u hali „Aleksandar Nikolić“, crveno-beli su ostavili utisak ekipe kadre da se nađe i u Top 8 Evrolige, varljiv, doduše, pošto je u malim dozama pomešan sa preovlađujućim – da bez šuterske rapsodije Zvezda uglavnom ne zna da se „pobije“ sa onima u zoni plej-ofa najelitnijeg takmičenja.

Na četiri kola do kraja regularnog dela, jedanaest pobeda crveno-belih deluju „kao kuća“ izgrađena na trusnom tlu usled letošnje smene generacija. Posle istorijske blamaže u Barselone, nastup pulena Dušana Alimpijevića protiv Valensije sigurno je delovao okrepljujuće za Nebojšu Čovića i njegove saradnike, a naročito za košarkaše. Njima je trijumf izvojevan u napadačkom nadahnuću, izražen sa 13 ubačenih trojki, sigurno predstavljao dokaz da mogu još bolje i jače u samom finišu ABA i Evrolige.

Podatak da su crveno-beli na poslednje dve utakmice ubacili 30 trojki (Cibona, Valensija) fascinantan je sam po sebi. Zvezda u Evroligi prosečno po četvrtini postiže 19 poena, a zvaničnom šampionu Španije ubacila je u poslednjoj četvrtini čak sedam trojki, prešavši kvotu samo šutevima van linije 6,75. Jedan od onih koji vraćaju poverenje trenera Alimpijevića, Dilan Enis, Ciboni i Valensiji zbirno je ubacio 10 trojki i time pokazao da mu prodor nije jedina napadačka karakteristika.

– U formi sam. Imamo odlične treninge. Mnogo je i do mojih saigrača koji me nalaze na dobrim pozicijama. Dobro se krećem, pogađam otvorene šuteve. Poraslo mi je samopouzdanje, to je zasluga stručnog štaba. Pozitivan sam. Dobro dodajemo loptu, brzo pucamo, imamo dosta dobrih šutera, a uvek je neko slobodan. Gađamo dobro spolja, a opasni smo i kada prodiremo. Trojke su veoma važne u našoj igri – stava je Enis, koji je na čak dve ovosezonske utakmice u dresu Zvezde imao perfektan učinak van linije 6,75 – FMP (6-6) i Cibona (7-7).

Na procentu od 54 odsto u šutu za tri (Cibona, Valensija) teško je ne konstatovati da bez navedenog segmenta igra Zvezde enormno trpi u napadu, bez čijeg učinka sa distance Feldin i Ročesti gube svaki orijentir u odbrani. Energetski, defanziva je protiv Valensije bila na višem nivou, odbrana na liniji dodavanja agresivnija i smelija, a strana pomoći funkcionalnija. I dalje je problem brža igra u tranziciji i realizacija u ranoj fazi napada, u leđa protivničkoj odbrani. Bekovi, osim Ročestija i Enisa, sa manje driblinga a više kretnji i protrčavanja bez lopte trebalo bi da dolaze do egzekucije.

– Imamo dosta igrača koji su šuteri, koji dobro šutiraju za tri poena. I tokom cele sezone smo imali dosta dobre procente. U nekim mečevima smo pali što je i normalno u ovakvom ritmu. Teško je da se drži takav procenat kroz čitavu sezonu. U poslednje dve utakmice se posebno vraća taj šut što je bitno za samopouzdanje. To nam je bitno oružje – jasan je Dejan Davidovac.

Trojke kao saveznik

Analizom pobeda Crvene zvezde u Evroligi ove sezone dolazi se do podatka da jedino u Valensiji i protiv Olimpijakosa crveno-beli nisu postigli više od devet trojki: Barselona (9), Makabi (13) Real (17), Efes (14), Milano (11), Žalgiris (10), Milano u Beogradu (9), Unikaha (10), Valensija (13).

Dobrić kopija Lebrona

Odigrao je Ognjen Dobrić protiv Valensije jedan od boljih ovosezonskih mečeva. Iako se statistički to ne može oslikati (6p, 3sk, 10 indeks), rođeni Kninjanin bio je odličan u čuvanju Erika Grina, sjajnog i iskusnog šutera. NJegovim bočnim kretnjama u stavu ne bi se postideo ni kapiten Branko Lazić, dok je potez utakmice nalikovao „banani“ Lebrona Džejmsa u sedmom meču velikog finala 2016. protiv Golden Stejta; kada je u želji da spreči kontru rivala u punom naletu poklopio Iguadalu na samom obruču. Dobrić je nešto slično i spektakularno uradio želeći da zaustavi Alberta Abaldea u kontri; odrazio se tako da ga je poklopio, raspalivši po lopti da je tabla odzvanjala dobrih desetak sekundi. On je u mlađim kategorijama Zvezde bio poznat po sjajnim zakucavanjima i verovatno je bek sa najvišim odrazom u ABA ligi.

Rezultati i tabela

  1. kolo

Milano – Real      77:88

Crvena zvezda – Valensija             106:90

Makabi – Himki  91:94

Bamberg – Efes 88:79

Olimpijakos – Barselona 63:90

Baskonija – Žalgiris           84:64

Fenerbahče – CSKA         sinoć

Unikaha – Panatinaikos  sinoć

  1. CSKA 20-5

  2. Fenerbahče 18-7

  3. Olimpijakos 18-8

  4. Real 16-10

  5. Himki 15-11

  6. Žalgiris 15-11

  7. Panatinaikos 14-11

  8. Baskonija 13-13

  9. Makabi 13-13

  10. Crvena zvezda 11-15

  11. Unikaha 10-15

  12. Bamberg 10-16

  13. Barselona 9-17

  14. Valensija 9-17

  15. Milano 9-17

  16. Efes 6-20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari