Poznato je da najbolji teniser sveta Novak Đoković izuzetno vodi računa o svojoj ishrani, te je iz svog jelovnika izbacio proizvode koji sadrže gluten, mlečne proizvode, šećer i crveno meso.
Đoković tokom dana pije velike količine vode, a svoje jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju. Takođe, u jednom intervjuu je otkrio da na prazan stomak ujutru pije sok od celera, zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima, piše Politika.
Pre podne svetski broj jedan jede puno voća i salata, izbegava namirnice koje se dugo i teško vare, te dan započinje žitaricama, kinoom, divljim pirinčem, prosom, krompirom kuvanim na pari.
Đoković je svoj jelovnik objavio u svojoj knjizi „Serviraj za pobedu” koja ovih dana doživljava reizdanje, a evo kako izgledaju tri dana njegovog jelovnika.
Prvi dan
Doručak: Pije vodu sa dve kašike meda čim se probudi. Zatim, jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, semenke bundeve ili suncokreta i bademe).
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
Drugi dan
Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
Treći dan
Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.