Kako to radi "Leteći Novosađanin": Stefan Janković majstor trikova sa košarkaškom loptom 1Foto: E. M.

Stefan Janković odabrao je redak sport – freestyle ulični basket i jedini je Novosađanin koji želi da napravi karijeru u ovom egzibicionom nadmetanju gde je finta zaista sve! Na društvenim mrežama poznat je kao Leteći Novosađanin gde objavljuje neke od najkomplikovanijih trikova sa košarkaškom loptom.

Rođen u Novom Sadu gde je završio srednju Medicinsku školu, smer fizioterapeutski tehničar. Ljubav prema basketu, datira kaže još iz najranije mladosti, kada je sa tri godine od svih mogućih igračaka odabrao košarkašku loptu.

– Ne znam iz kojih razloga, ali nešto me je privuklo kada sam je ugledao prvi put. Kao i svako dete, ubrzo sam dobio prve uzore, u mom slučaju je to bio Michael Jordan – kaže Janković.

Od sedme godine vežbao je sam na košarkaškom terenu prekoputa zgrade, a sa 14 godina krenuo je u klupsku košarku.

Bio je član kolubova KK LD, pa KK Neos, KK NS Basket 07 i KK Veternik. Trenirao je i Realni aikido u kojem je došao do crnog pojasa.

Kako objašnjava, u košarci je uvek imao drugačije pokrete, „driblao je loptu i igrao za publiku“ i sve je to pomalo ličilo na „američki stil“, koji u našoj školi ovog sporta nije na ceni.

Srećom, kako ističe, ubrzo je otkrio freestyle i ljubav prema košarci krenula je u nekom drugom smeru.

– Prijatelj mi je rekao da postoji jedan momak, na Youtube platformi koji radi trikove sa loptom, to je bio Nemanja Blažić (Tricky), ali ja u tom momentu nisam znao ko je on. Pronašao sam ga i kada sam video šta radi, pomislio sam da nema šanse ovo da naučim, da je to nemoguće. Ali me je kopkalo nešto da ipak probam da uradim neki trik. Počnem da miksam i uspem sam čak nešto i da uradim, tako je krenulo – rekao je Janković.

Kada je jednom na treningu uradio svoj prvi trik „Hypnotizer“ koji je tako dobro prošao da je protivnik ostao ukopan u mestu, odlučio je da će se definitivno posvetiti samo ovom sportu.

Video koji mu je kaže promenio život bio je ,,AND1 Streetball Hot Sauce Mixtape”, sa neverovatnim trikovima američkih uličnih basketaša.

Kako to radi "Leteći Novosađanin": Stefan Janković majstor trikova sa košarkaškom loptom 2
Foto: E. M.

Tako je u leto 2021. godine počeo sa ozbiljnim treninzima. Polako je savladavao trik po trik. Na terenima za basket to se odmah primeti, „pa te ljudi brzo upamte kao svojevrsnu atrakciju“, dodaje.

Njegovi najvieći uzori su pored našeg Tricky-a i Philip Champion (Hot Sauce), Larry Williams (Bone Collector), Grayson Boucher (Professor) i Aaron Owens (A.O.).

– Snimci trikova Hot Sauce-a su mi promenili pogled na ovaj sport. On mi je omiljen. Bukvalno sam vežbao svaki njegov trik, (“Boomerang”, “ Hypnotizer”, “Lace up spin move”, “Crazy pick up“, „Sauce 2k“, „Hurricane“, „FilntStone“ „Shuffle“), gledao sam ga dan i noć. Bumerang mi je najteži, jer treba da uzmeš loptu, baciš igraču iznad glave kao da si dodao ali nisi i lopta je u vazduhu, dok je protivnik već okrenuo glavu – dodaje naš sagovornik, koji je jedini imao dopuštenje da u teretanu ulazi sa košarkaškom loptom gde je pred ogledalom vežbao svoje pokrete satima.

Ipak, freestyle je svoj vrhunac doživeo početkom dvehiljaditih godina, tada su organizovani veliki turniri i turneje.

Ulični košarkaši bili su zvezde koje su proputovale čitavu planetu.

Koliko je ta groznica zahvatila košarkaški svet, danas svedoči cena njihovih retro dresova, koja variraju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara na internetu.

Kako objašnjava, dolaze novi mladi sportisti, ali nisu još toliko popularni. U Srbiji sem Tricky-a i njega, ne zna više nikog ko se bavi ovim sportom aktivno.

Voleo bi da mu budućnost donese to da ovaj hobi preraste u posao, kao i da poseti najpopularnije betonske terene Amerike.

– Meni je bitno da svim srcem i dušom uživam u ovome šta radim, da li će se nešto od toga izroditi, videćemo – zaključio je on.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari