Kalčo na pazarski način 1Foto: P. Lešević

Po prirodi stvari, navijači iz ljubavi prema voljenom klubu i kad mu ide i kad mu ne ide, tu su da ga uzdižu, a najveće rivale da potcene i njihove najveće uspehe što je moguće više umanje. Tako stvari stoje, manje – više, na svim meridijanima.

U Novom Pazaru navijački pokret došao je na ideju koja se u startu pokazala dobrom. Pristalice jedne od pet najboljih svetskih fudbalskih liga, italijanske Serije A, okupile su se i organizovale Pazarski Kalčo, ligu koju je činio kvartet. Jedan od ciljeva, naravno ne i najvažniji, bio je obuzdavanje navijačkih strasti. Za nešto više od mesec dana fanovi četiri italijanska kluba – Juventusa, Milana, Intera i Lacija, odigrali su šest kola, titulu su osvojili navijači – fudbaleri Lacija.

Pravo nastupa nisu imali aktivni iznad četvrtog ranga takmičenja. Sve utakmice igrane su na obnovljenom terenu sa veštačkom travom Sportsko rekreacionog centra. Svaka ekipa na terenu je imala osam igrača i golmana, na klupi je mesta bilo za još sedmoricu, igralo se dva puta po 20 minuta, pa iako je izostala neizvesnost u pogledu pobednika, jer je bio poznat i pre poslednjeg kola, u njemu je viđena možda i najlepša utakmica čitave lige. Duel između Juventusa i Milana odlučivao je kome će pripasti vicešampionska titula. Milan je imao dva gola prednosti, Juventus se vratio sa tri uzastopna, da bi na kraju i jedni i drugi morali da se zadovolje bodom (3:3).

Idejni tvorac zamisli, nekadašnji fudbaler omladinskog tima Crvene zvezde, potom i prvog tima Novog Pazara i internacionalac Altin Grbović, tako je davnašnju želju pretočio u stvarnost:

,,Mnogo je zaljubljenika u Seriju A i navijača italijanskih klubova u Novom Pazaru. Moje srce ludo kuca za Juventus, nekih mojih prijatelja za druge klubove. Često, uglavnom putem društvenih mreža odmah posle nekog derbija u Italiji, dolazilo je do oštrih verbalnih polemika. Želeli smo da prepucavanja svedemo na najmanju moguću meru, kao i da se svi dobro upoznamo, mnogi su se i prvi put sreli. Postigli smo mnogo više. Sad liga može samo da se širi“ – kaže Grbović, koji se u prvom poluvremenu utakmice 4. kola Juventus – Milan teško povredio i završio na operacionom stolu, jer je stradala Ahilova tetiva. Završnicu lige ispratio je putem video klipova koji su stizali do bolničke postelje u Beogradu.

LJubav prema italijanskom fudbalu ih je spojila, upoznala i još više zbližila. Neko bi rekao šta više može da se poželi, a može. Ono što je mnogo važnije od pobeda i golova je humanitarna nota fudbala. Od nje su koristi imali i oni s kojima se život grubo i gorko poigrao. Za sve vreme trajanja lige ispred ulaza na teren stajala je humanitarna kutija u koju su učesnici i posetioci u granicama mogućnosti ostavljali novčane priloge. Sakupljeni novac sa početka turnira (700 evra) prosleđen je porodici u kojoj deca u trošnoj kućici žive sa starom nanom, kao i siročićima, dok je u poslednjem kolu prikupljeno 400 evro, taj novac završio je kod porodica slabog imovnog stanja kako bi im se obezbedio ogrev za zimu.

Posebnost lige je i to što su u njoj učestvovala i deca iz Centra za autizam i razvojne smetnje. U poluvremenima utakmica nadmetala su se u izvođenju penala, a igrači svih ekipa dodeljivali su im zlatne medalje u znak zahvalnosti što su bili deo ovog takmičenja. Srca svih učesnika, naravno i Altinovo, dirnulo je njihovo prisustvo: ,,Mi smo njima ulepšali dan, oni nama čitav život“ – reče Grbović.

Organizaciju lige pored Altina Grbovića potpisali su i pomogli još i Admir Muslijević, Haris Dragolovčanin, Zijo Došljak i Adnan Osmanović. Za najboljeg igrača proglašen je Aladin Hajrović iz ekipe Milana, isti igrač sa osam golova je i prvi strelac lige. Najbolji igrač šampionskog sastava Lacija bio je ortoped Emir Halilović, svojevremeno univerzitetski reprezentativac Srbije u malom fudbalu, a golgeter Ersan Alibašić sa sedam golova.

Akteri utakmica bila su i neka poznata imena pazarskog fudbala, kao i igrači futsal sastava Novog Pazara. Među njima našli su se: Mirza Hot, Edis Rašljanin, Enes Delić, Salih Hamidović, Admir Redžović, Amar Plojović, Elvedin Halković, Armin Dervišević….

Uspeh pilot projekta organizatore je potakao na nove ideje. Italijanska liga jeste kvalitetna, ali ni približno onoliko koliko je bila potkraj prošlog veka. U ovom milenijumu poslednju titulu Lige šampiona jedan italijanski klub osvojio je 2010. godine, bio je to Inter, još je samo Juventus dva puta dolazio do finala.

Zanimljivo je, skoro da se graniči sa neverovatnim, da u 21. veku niti jedan italijanski klub nije osvojio pehar Lige Evrope, pa čak nije stigao ni do finala punih 19 godina. To, naravno, nije razlog što su organizatori Pazarskog Kalča poneseni uspehom na svim poljima počeli da razmišljaju još dalje. Svesni da u gradu postoji veliki broj navijača klubova i iz ostalih jakih evropskih liga za proleće najavljuju Pazarsku – navijačku Ligu šampiona. Pretpostavlja se da će ona okupiti deset do 12 klubova, pored italijanskih i navijače najboljih španskih, engleskih i nemačkih klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari