Kalinić od startera do viška u Srbiji 1Foto: Starsport

U određenoj meri neshvatljiv potez povukao je Aleksandar Đorđević, selektor reprezentacije Srbije, prilikom skraćivanja prvobitnog spiska na 18 igrača koji će konkurisati za najboljih 12 na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini.

Odricanjem od Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića, popularni Sale iznenadio je u ponedeljak košarkašku javnost, pogotovo ako se pogleda uloga i doprinos asa Fenerbahčea u dresu reprezentacije Srbije u poslednjih pet godina, tačnije od Svetskog prvenstva 2014. kada su „orlovi“ u Španiji osvojili srebro.

„Precrtavanjem“ Kalinića selektor se odrekao jedne od svega dve moguće opcije na niskom krilu, uz Vladimira Lučića. As turskog kluba imao je individualno dobru sezonu; trener Željko Obradović maksimalno je verovao u njega i koristio ga na gotovo svim unutrašnjim pozicijama zbog odličnog razumevanja igre, kolektivnog pristupa i umeća da licem i leđima na niskom postu „napada koš“.

Kalinić je u takmičarskoj 2018/19 u značajnoj meri popravio i šut za tri poena (37 odsto) i iz igračke percepcije deluje neobjašnjivo da se selektor Đorđević odrekao tako bitnog igrača. U očima posmatrača ovakva odluka je čudnija ako se zna da je upravo Đorđević 2014. Kaliniću dao značajnu ulogu na Mundobasketu u Španiji. Često je u njemu video primarnu opciju na niskom krilu, a sam Kalinić je recimo 2016. rizikovao zdravlje (veliki problem sa leđima) kako bi bio deo reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju.

Kalinića su verovatno nacionalnog dresa koštale objave na društvenim mrežama u kojima je komentarisao, što je njegovo pravo, ono što je smatrao bitnim i važnim za bolje sutra u državi Srbiji. Bilo je u tome i njegove nesmotrenosti, loših i lakomislenih poteza, „klipova“ zbog kojih se javno izvinio. Ako mu je to oprostio Željko Obradović, čudno je da selektor Đorđević nije želeo, s obzirom na to da je preko brojnih nestašluka drugih igrača sa lakoćom prelazio.

Gledano igrački, prema Kaliniću je načinjena ogromna nepravda. Đorđević se odrekao njegovih defanzivnih sposobnosti da pokriva pozicije od jedan do četiri, kao i napadačkih da kreira sa mesta krilnog centra, na kome osim Nemanje Bjelice, selektor nema nijednog igrača koje je po vokaciji četvorka, a da je imao kvalitetnu sezonu: Milan Mačvan je celu propustio zbog povrede ligamenata kolena, dok su Stefan Birčević i Marko Simonović bili poprilično neubedljivi i prosečni.

Povreda Nedovića kao izgovor

I dok je Nikola Kalinić potez selektora Đorđevića odlučio da ne komentariše, Nemanja Nedović se oglasio putem društvenih mreža: “ Razočaran sam, ali ne iznenađen. Mnogo sam se puta do sada susretao sa nepravdom i uvek sam iz svega izlazio jači i pametniji, tako će biti i ovoga puta. Krivo mi je, pre svega, što sam za spisak saznao na Tviteru, ali šta je – tu je. Biću navijač broj 1 naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini kao i na svakom predstojećem takmičenju“, napisao je Nedović. Odnos između selektora Đorđevića i Nedovića nikada nije bio idealan. Kao plej-bek šuter, Nedovićevo razumevanje igre nije baš kompatibilno sa onim što Đorđević traži kao trener od igrača na spoljnoj poziciji. Bilo je u prošlosti i nestašluka; Nedović je umeo da u hotel reprezentacije uđe u ranim jutarnjim časovima, negde pred zoru, ali nije bio jedini koji je za vreme mandata selektora Đorđevića pravio slične prekršaje. Ako su mu povrede sa kojima se mučio tokom sezone u Milanu „presudile“ šta bi tek trebalo reći za Mačvana i Kuzmića koji ove sezone iz istih razloga uopšte nisu igrali, a nalaze se na spisku od 18. Miloš Teodosić praktično dve poslednje sezone nije igrao zbog povrede u LA Klipersima, ali i odluke da od februara 2019. napravi pauzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari