Kampaco sprečio dramu protiv Mege, Zvezda do poluvremena imala 20 asistencija, ali na kraju pokvarila utisak 1foto:ABA liga

Umesto laganog odrađivanja posla, košarkaši Crvene zvezde morali pošteno da se preznoje kako bi savladali Megu u 24. kolu ABA lige – 78:87.

Demoni iz nedavne prošlosti ponovo su se pojavili u igri Crvene zvezde. Nerazumni padovi u drugom poluvremenu koštali su crveno-bele plasmana u TOP 8 Evrolige, ali i ostanka na liderskom mestu u abaligaškoj konkurenciji.

Lako je i večeras moglo da se desi da po sličnom receptu, umesto maksimalno rutinske pobede, sebe dovedu do dramatične završnice u Hali sportova „Ranko Žeravica“.

Da nije bilo sjajnog Fakunda Kampaca (15p, 11as), kao i šuterski raspoloženog Ognjena Dobrića (23p), Zvezda bi morala da reševa ukrštenicu na engleskom jeziku, u poslednjih pet minuta utakmice.

Sve do 7:17 u četvrtoj deonici, puleni Duška Ivanovića izgledali su kao tim kadar da defanzivne propuste iskompenzuje produktivnim rešenjima na suprotnoj strani.

Na maltene sedam minuta do kraja, gosti su ubacili 80 poena, imali su 21 poen razlike i priliku da meč uvedu u „mirno more“.

Napad personifikovan u 20 timskih asistencija do poluvremena i 40 datih poena iz reketa, raspao se u sekundi, po izlasku Fakunda Kampaca iz igre.

Čak čitava četiri minuta crveno-beli nisu uspevali da dođu do realizacije.

Bio je to period u kojem su domaćini iskreirali seriju 12:0 vešto koristeći sposobnosti realizacije u tranziciji, ali i čitanja rivalske loše taktičke postavke u odbrani od pika.

Mega je igrom podsetila goste na nedavne scenarije u kojima su gubili mečeve zbog istog sindroma u Minhennu, Atini, Zagrebu….

Kada su Kazalon i Cerovina vezali pogotke sa distance i to usled širokih otvaranja u popu koje Zvezda nije znala kako da brani, u Hali sportova „Ranko Žeravica“ osetila se mogućnost drame sa neizvesnim epilogom.

Mega je smanjila na 76:82. Ivanović je automatski zatražio minut predaha, na 2:14.

Bilo je jasno da će Kampaco dobiti sve ingerencije vodećeg košarkaškog inžinjera na terenu.

Već u narendom napadu asistirao je Dobriću, koji je, šahovski miran, ispostaviće se, pogodio ključnu trojku. Potom je Kampaco probio do kraja u igri jedan na jedan i Mega više nije imala vremena ni snage da se vrati.

Ako ni bogata statistika nije bila dovoljna za mirnu završnicu, ogledana u čak 32 timske asistencije, 56 poena iz rekata i 21 u kontri, onda nešto vrlo problematično postoji u defanzivi.

Takođe, prevelika ovisnost o košarkaške sposobnosti, talenat i nesebičnost Kampaca istovremeno je opasnost po Zvezdu, jer igra osetno pati kada Argentinac nije na parketu.

Mega to večeras nije do kraja iskažnjavala, ali bi neko iskusniji i defanzivno čvršći i kvalitetniji to i te kako kapitalizovao.

Videlo se da odbrana od pika nije sinhronizovana, kao i da određene varijacije, poput igre leđima na niskom postu Cerovine mogu lako stvoriti konfuziju u Zvezdionoj odbrani.

Dvadeset dvogodišnji bek meč je završio sa 14 poena i pet asistencija, Rudan je dodao 15, dok je 19-godišnji Đurišić bio najefikansiji u redovima Mege, sa 16 poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari