Posle dvomesečne kampanje u kojoj je izrečeno niz ružnih reči, izmenjene grube optužbe dve susprotstavljene strane – prednjačili su Milovan Đorić, ispred grupe koja je podržavala Tomislava Karadžića i Nebojša Leković, ispred takozvanog „Pokreta za promene“, juče je u Beogradu održana Konstitutivna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije.

Posle dvomesečne kampanje u kojoj je izrečeno niz ružnih reči, izmenjene grube optužbe dve susprotstavljene strane – prednjačili su Milovan Đorić, ispred grupe koja je podržavala Tomislava Karadžića i Nebojša Leković, ispred takozvanog „Pokreta za promene“, juče je u Beogradu održana Konstitutivna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije. Kako su od trke za predsedničku fotelju odustali Dušan Savić i Dušan Sekulić (veterani su predložili Zorana Bingulca, međutim, oni na to po Statutu FSS nemaju prava, a i sam Bingulac se zahvalio na podršci) delegati Skupštine su mogli da biraju između Tomislava Karadžića, aktuelnog predsednika FK Partizan i Dragana Ace Bulića, predsednika Zajednice klubova superlige.

Zvezda neodlučna

Skupštinu Fudbalskog saveza Srbije čini 80 delegata, ali kako je Mladost iz Lučana istupila iz Super lige za Konstitutivnu skupštinu delegirano je 79 delegata, a u Beogradu se juče pozivu odazvalo njih 77. Tomislav Karadžić je dobio poverenje 46 delegata, dok se za Dragana Bulića izjasnilo njih 30. Jedini uzdržan je bio Milan Tomić, član Upravnog odbora FK Crvena zvezda.

Ishod glasanja dao se naslutiti već prilikom izjašnjavanja da li će se za izbor predsednika glasati javno ili tajno. Naime, Odbor za hitna pitanja je predložio da se glasa javnim prozivanjem delegata, dok je Goran Ješić (FK Inđija) predloložio da glasanje bude tajno.

Incident

Ni ova Skupština FSS nije mogla da prođe bez incidenta. Tomislav Taušan iz Subotice, bivši golman Spartaka, uspeo je nekako da se domogne govornice i da počne govor koji je bio vrlo smušen, prekidan dobacivanjem i jedva uz pomoć obezbeđenja prekinut. Sve to su gledali i gosti iz FIFA i UEFA koji su nekoliko trenutaka ranije pohvalili Fudbalski savez za odličnu organizaciju Skupštine.

– Javno glasanje je recidiv prošlosti. Sada su svi koji su glasali protiv Karadžića fudbalski mrtvi. Danima pre sednice njegovi ljudi su zvali i pretili – tvrdi Goran Ješić, predsednik FK Inđije i Opštine Inđija.
Kako je Ješićev pokušaj propao, a znalo se da je Bulić njegov favorit, bilo je očekivano da će Tomislav Karadžić dobiti predsednički mandat za naredne četiri godine što je nekoliko minuta kasnije i potvrđeno – za njega je glasalo 46 delegata, dok je Bulić dobio 30 glasova.
– Očekivali smo da će Bulić dobiti veliki broj glasova, što je na Skupštini i potvrđeno. Uvek smo, pa čak i tokom ove kampanje, imali korektne odnose koje ćemo, verujem, imati i ubuduće. Prvi moj zadatak biće da ujedinim fudbalsku razdvojenu Srbiju i da svi zajedno uložimo napor u veliki posao koji je pred nama – rekao je Karadžić neposredno po izboru za prvog čoveka Fudbalskog saveza.
Dragan Aca Bulić je dostojanstveno podneo poraz.
– Nije mi žao što je Tole novi predsednik. Fudbalska Srbija je ovako odlučila. Nažalost, korenitih promena neće biti. Čestitam Karadžiću na izboru, sa njim sam godinama uspešno i korektno sarađivao, a šta ću raditi ubuduće- videćemo.
Interesantno je da je Bulić svoj glas dao Karadžiću, a ovaj njemu. Istina, oni su glasali kao poslednji tako da se već tada znao pobednik. Pitanje je kako bi se izjasnili da je njihov glas trebalo da presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari