Komemoracija povodom smrti dr Vladimira Jorge, pionira karate sporta u Srbiji, u petak u hotelu Crown Plaza 1Foto: FUDOKAN WFF

U petak, 23. avgusta u 17 časova, u “Atlantic hali” hotela Crown Plaza u Beogradu, održaće se komemoracija povodom smrti dr Vladimira Jorge, istaknutog univerzitetskog profesora i pionira karate sporta u Srbiji.

Prvi karate instruktor u SFRJ, preminuo je u petak 16. avgusta u 86. godini u Beogradu.

Rođen je 10. jula 1939. u prestonici Jugoslavije, a karate je počeo da trenira 1955. nakon što je Japanac Nagoke održao demonstraciju ove borilačke veštine.

Nedugo potom postao je instruktor, a među prvim učenicima bio je i njegov brat Ilija, sa kojim je 1980. bio jedan od osnivača fudokan stila karatea.

Bio je osnivač i prvi predsednik Karate saveza Jugoslavije, bio je potpredsednik evropske i svetske karate federacije višestruki šampion države i nosilac crnog pojasa desetog dana.

Vladimir Jorga je radio i kao redovni profesor higijene i medicinske ekologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Pored svojih dostignuća u karate sportu, dr Jorga je takođe bio istaknuti stručnjak u oblasti suplementacije i ishrane, posebno za vrhunske sportiste.

Autor brojnih naučnih radova iz ove oblasti, ostavio je značajan trag u proučavanju uticaja ishrane na rezultate sportista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari