Karijeva rukavica Tejtumu 1EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Ostavili su Seltiksi u neverici navijače u Čejs centru, košarkaškim plesom u poslednjoj četvrtini uvodne utakmice velikog NBA finala. Četrdeset poena je Boston ubacio, začinjenih sa devet trojki, pretvorivši time Voriorse u “voštane figure”.

Dvadeset i jedna trojka garantovala je na startu serije vredne NBA titule brejk, međutim, bila je i opterećenje već na drugoj utakmici, odigranoj, takođe u San Francisku. Iako se Boston borio, bio ravnopravan do poluvremena, “blickrig” Golden Stejta u trećoj deonici bio je dovoljan za kapitulaciju gostiju i poravnanje u seriji na 1-1 u pobedama (107:88).

Fenomenalan je Stef Kari bio u prvoj četvrtini uvodne utakmice; ubacio je Seltiksima šest trojki, a u sličnom nadahnuću odigrao je i uvodni kvartal druge utakmice. Golden Stejt nije bio silovit; u prvih osam minuta dao je svega 13 poena strahujući od potencijalnog šuterskog nadahnuća Džejsona Tejtuma.

Ostao je najbolji košarkaš Seltiksa nedorečen u prvoj utakmici koju je okončao sa 12 poena ali i 13 asistencija. Bilo je za očekivati da se “raskravi” u nastavku serije, što se i dogodilo, barem u prvom poluvremenu druge utakmice. Voriorsi su do poluvremena bili u rezultatskom egalu oslonjeni na šuterske trenutke Karija (15p), kao i razumnu podršku Viginsa (10p).

Stiv Ker je odlučio da napravi određene taktičke korekcije, naročito u striknim defanzivnim zaduženjima. Drejmond Grin je bio zadužen da gazi senku Džejlena Brauna, dok je alternacija Kevona Lunija bio Nemanja Bjelica. Sbin je imao par odličnih sekvenci; u kratkom roku je upisao četiri poena, odigrao par solidnih defanzivnih rola, međutim zbog bolova u desnoj nozi morao je ranije da napusti parket.

Boston do polaska na veliki odmor nije iskoristio momentum. Osim Karija, Voriorsi nisu imali raspoloženog šutera; mučili su se sa distance Džordan Pul i pre svih Klej Tompson (0/4 za tri, 1/8 iz igre), međutim defanzivno su uspeli da iskompenzuju evidentne ofanzivne slabosti. Poznati po granitnoj odbrani, Seltiksi su nekarakteristično mnogo grešili u napadačkim segmentima.

Čak jedanaest lopti su izgubili u prva 24 minuta posle kojih je Golden Stejt ubacio 18 poena. Al Horford, posle rekordnih 26 poena na startu serije, bio je neuobičajeno napadački neupotrebljiv (2p, 8sk), baš kao i Markus Smart (2p, 5as). Ofanzivna produkcija bazirala se na individualnim umećima Tejtuma i Brauna. Džejson je sjajno šutirao u prve dve četvrtine; dao je 21 poen, ubacio pet trojki i u mnogome doprineo impresivnim procentima gostiju sa distance (10/19 za tri do treće deonice).

Iskusni, sa izgrađenim šampionskim genima, Voriorsi nisu preterivali u individualnim akcijama; usredsredili su se na timska rešenja, što se najbolje videlo iz podatka da su 17 realizacija iz igre u uvodna 24 minuta ostvarili nakon 14 timskih asistencija.

Braun se nije preterano opterećivao time da ga u striknim markacijama čuva najveći provokator u NBA ligi. U direktnim meč-apovima ubacio je 15 poena do polaska na odmor; malo je falilo da i “isključi” Grina nakon što mu je Drejmond, usled napravljenog faula za tri, pri doskoku, noge ostavio na telu.

Usledilo je koškanje, sudije su procenjivale da li je u očiglednoj provokaciji bilo elemenata za tehničku grešku, koja bi, da je dosuđena, bila težine isključujuće, s obzirom na to da je Grin prethodfno već dobio jednu. Ostalo je na tome da je bio običan faul; delovalo je da će drama doživeti kulminaciju u druge dve četvrtine, s obzirom na to da je domaćin imao svega dva poena prednosti (52:50). Gotovo da nije bilo navijača u Čejs centru koji je bio uveren u to da će četvrta deonica postati nezanimljiva.

Košgetersko buđenje Pula (17p), delimično i Tompsona (11p), nadograđeno košarkaškim majstorstvom Karija (29p) u zbiru je imalo pravljenje nenadoknadive razlike u relativno kratkom vremenskom periodu. U Bostonu, pak, nije bilo igrača koji je bio spreman da u Tornadu svoje saigrače ostavi na nogama.

Tejtum se izgubio na parketu (do kraja meča ubacio još samo sedam poena), Braun se sakrio negde na klupi (svega tri poena u nastavku) što je potpuno onespokojilo ostatak kolektiva. Voriorsi su za nepunih deset minuta postigli 35 poena, čak sedam trojki na impresivnih 58 odsto uspešnosti (7/12 za tri).  Golden Stejt je razliku povećao na maksimalna 23 poena pred početak poslednje četvrtine (87:64) dozvolivši rivalu da ubaci samo 14 poena u trećem kvartalu.

Vođstvo domaćina u uvodnim minutima četvrte četvrtine (100:75) predstavljalo je signal da obojica stručnjaka izvedu svoje najbolje igrače i na teren pošalju rezerviste. Sasvim solidnu partiju, Bjelica je na kraju upotpunio sa još dva poena. Važan je bio i podatak da se Geri Pejton Junior u potpunosti oporavio od povrede lakta doživljene u serijalu sa Memfisom.

Golden Stejt je meč završio sa 25 timskih asistencija i čak 15 ukradenih lopti. Boston je, pak, imao 18 “prodatih”, šutirajući za dva svega 34 odsto. Iako je napravio sedam “banana” što je zaista impresivno, defanzivno nije imao rešenja za vrzi protok lopte u trećem kvartalu.

Pul: Domet mi je neograničen

Može se Džordan Pul pohvaliti činjenicom da je ove sezone odigrao impresivno u doigravanju, međutim uvodni meč velikog finala i prvo poluvreme druge utakmice naznačili  su da bi serijal vredan NBA titule mogao da protekne bez značajnijeg njegovog učinka. Ipak, samo treća četvrtina u meču u kojem je Golden Stejt došao do prve pobede, pokazala je koliko je nekadašnji student Mičigena napadački potentan. Pul je duel završio sa 17 poena (svega dva do poluvremena) izgrađenih sa pet trojki od kojih je impozantna bila ona uz zvuk sirene koja je označila kraj treće deonice, skoro sa pola terena.

„Čini mi se da imam neograničen domet“, prokomentarisao je Pul svoj koš na kraju treće četvrtine, posle kojeg su Voriorsi poveli sa 23 poena razlike (87:64).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari