Katar i Rusija domaćini Mundijala po političkoj liniji 1Foto: EPA-EFE/ WALTER BIERI

Politika vrti tamo gde ni pare ne pomažu. Bivši predsednik FIFA Sep Blater priznao je da je bilo političkih pritisaka da se organizacija Svetskih prvenstava 2018. i 2022. dodeli Rusiji i Kataru.

Švajcarac je u izjavi za agenciju „Frans Pres“ naglasio da su politički pritisci kod takvih odluka uobičajena stvar i da je pogrešno misliti da je samo prilikom dodele Rusiji i Kataru napravljen izuzetak.

– U takvoj vrsti donošenja odluke dolazi do političke intervencije na visokom nivou. Dodela Mundijala 2022. Sjedinjenim državama nije uspela zbog uplitanja predstavnika Vlade Francuske, tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija – rekao je Blater.

Tadašnji predsednik UEFA i visoki funkcioner FIFA Mišel Platini je, prema tvrdnji Blatera, dobio instrukcije da učini sve što može da SAD ne dobiju organizaciju Mundijala.

Podsetimo, SAD su zajedno sa Meksikom i Kanadom kasnije uspele da pobede u trci za ogranizaciju Svetskog prvenstva 2026. godine.

Platini je, navodi dalje Blater, na jednom ručku sa Sarkozijem dobio instrukcije, mada je legendarni francuski fudbaler još ranije izjavio da je pre pomenutog sastanka odlučio da glasa za Katar jer smatra da je u interesu fudbala da organizaciju Mundijala dobije zemlja koja ga nikad ranije nije imala. Podsetimo i to da je odluka o domaćinstvu Mundijala 2018. i 2022. doneta u decembru 2010. godine.

Sarkozi je u tom trenutku imao hladne odnose sa SAD zbog toga što je Francuska otvoreno preispitivala svoje učešće u NATO invaziji na Irak, pošto se ispostavilo da ta zemlja ipak nije imala oružje za masovno uništenje, što je bio glavni razlog za ratnu operaciju.

Američko tužilaštvo saopštilo je dan pre da je pokrenulo još jednu istragu povodom navoda da su Rusija i Katar podmićivali predstavnike zemalja u FIFA kako bi im bilo dodeljeno organizovanje Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Tužilaštvo je zatražilo da se Federalni istražni biro (FBI) dodatno angažuje na istraživanju novih tragova, a obimna dokumentacija dostavljena je i Interpolu.

Ranija istraga američkog tužilaštva već je dovela do smene i krivičnog postupka protiv bivšeg predsednika FIFA Sepa Blatera za koga se tvrdi da je uzeo mito kako bi omogućio domaćinstvo Rusiji. Iz fudbala je udaljen i predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije i brazilski funkcioner Rikardo Teišeira.

Protiv bivšeg potpredsednika FIFA Džeka Vornera vodi se postupak zbog sumnje da je primio mito od četiri miliona funti kako bi glasao za domaćinstva Rusije i Katara.

Američko tužilaštvo sada tvrdi da ovo nisu jedini slučajevi za koje navodno postoje dokazi da su primali mito, već da postoji čitav niz fudbalskih funkcionera iz mnogih zemalja koji takođe nisu ostali imuni na novac kako bi glasali po diktatu, a ne po savesti, kome treba da se dodeli organizacija Mundijala.

Mediji tvrde da postoji sumnja i da su čelnici američke fudbalske federacije pristali da glasaju za Rusiju i Katar, ali su kao protivuslugu tražili da se kasnije domaćinstvo za Svetsko prvenstvo 2026. dodeli Kanadi, Meksiku i SAD-u.

Tvrdi se i da je televizija Foks imala prednost pri kupovini prava prenosa Mundijala, te da bi istraga mogla da obuhvati i čelnike te televizijske kuće.

Tramp spasava sebe i ekonomiju

Pojedini američki mediji tvrde da je ova istraga pokrenuta u cilju kampanje oduzimanja domaćinstva Kataru 2022. godine. Neki analitičari bliski Demokratama čak tvrde da je u pitanju kampanja Donalda Trampa da se domaćinstvo Kanade, Meksika i SAD pomeri četiri godine unazad, odnosno za 2022. godinu. Cilj ovog poteza navodno bi moglo da bude osnaživanje ekonomije SAD koja će sigurno pretrpeti veliku štetu zbog pandemije korona virusa. Premeštanje Mundijala 2022. godine u SAD takođe bi Trampu moglo da koristi u kampanji na predsedničkim izborima koji će se održati na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari