Katar ne pruža adekvatne bezbednosne garancije navijačima homoseksualcima 1Foto: EPA-EFE

LGBTIQ+ organizacije koje sarađuju sa Međunarodnom federacijom fudbalskih asocijacija (FIFA) povodom Svetskog prvenstva u Kataru, saopštile su da je „napredak spor“ i da ostaju „pitanja koja izazivaju zabrinutost“.

Predstavnici 16 grupa smatraju da uveravanja u pogledu bezbednosti LGBTIQ+ osoba u zemlji domaćinu „nisu adekvatna“, prenosi BBC.

Dodali su da će, ako se ne mogu dati adekvatne bezbednosne garancije, morati da se zapitaju da li je rizik sa kojim se suočavaju LGBTIQ+ osobe koje žele da prisustvuju previsok.

Takođe su rekli da su imali „visok nivo saradnje“ sa FIFA.

Odluka da se turnir održi u Kataru, gde je homoseksualizam nezakonit, naišla je na žestoke kritike.

Međunarodna koalicija grupa koje predstavljaju LGBTIQ+ (lezbejske, gej, biseksualne, trans, interseksualne, kvirr ili ispitivačke) navijače predstavila je osam akcionih tačaka o pravima LGBTIQ+ koje žele da sprovedu FIFA i katarske vlasti pre nego što turnir počne 21. novembra.

Te mere uključuju:

– Ukidanje zakona i propisa koji su upereni protiv LGBTIQ+ osoba i obezbeđivanje bezbednosnih garancija protiv uznemiravanja ili hapšenja.

– Obezbeđivanje bezbednosnih garancija za LGBTIQ+ osoba protiv uznemiravanja, hapšenja ili pritvora.

– Garantovanje prava na ulazak u Katar za LGBTIQ+ osoba koje planiraju da prisustvuju Svetskom prvenstvu, kao i slobodu izražavanja za sve ljude u zemlji, na stadionima i van njih.

– Obezbeđivanje odgovarajuće obuke za rad sa LGBTIQ+ zajednicom.

– Obezbeđivanje adekvatnih objekata na stadionima za LGBTIQ+ osobe.

– Da FIFA i Organizacioni komitet izraze jasnu dobrodošlicu u Katar za LGBTIQ+ osobe koje planiraju da prisustvuju Svetskom prvenstvu, kao i slobodu izražavanja za sve ljude u zemlji, na stadionima i van njih.

– Garancije da neće biti cenzure ili zabrane diskusije o LGBTIQ+ temama u lokalnim i međunarodnim medijima ili na radiodifuziji.

– Rad sa zainteresovanim stranama iz međunarodne i regionalne LGBTIQ+ zajednice kako bi se osigurala dugoročna bezbednost LGBTIQ+ osoba u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari