Katarska policija napala danske novinare, organizatori Mundijala saopštili da je u pitanju „greška“ (VIDEO) 1Foto: screenshot

Katarska policija napala je jutros reportere danske televizije TV2 dok su se uživo javljali sa ulica Dohe.

U trenutku kad se novinar Rasmus Tanthold uključio u program, iza njega su se u električnom vozilu dovezla tri muškarca. Jedan od njih odmah je pokrio objektiv kamere i rekao da je snimanje zabranjeno.

„Pozvali ste ceo svet ovamo, zašto ne smemo da snimamo? Ovo je javno mesto, ne treba nam dozvola“, rekao mu je reporter i pokazao svoju akreditaciju.

Nakon toga je očito usledila pretnja, na koju je Tanthold uzvratio:

„Želite da razbijete kameru? Možete je razbiti. Pretite nam da ćete nam razbiti opremu?“.


Organizatori su brzo reagovali saopštenjem u kojem su poručili da je novinarska ekipa TV2 „greškom prekinuta u obavljanju posla“, te da im je upućeno izvinjenje na licu mesta nakon što su policajci proverili njihove akreditacije i dozvole za snimanje.

Ipak, ističu i da su izdali „savet svim subjektima da poštuju važeće dozvole“, iako su prethodno demantovali tvrdnje da postoje ograničenja za snimanje.

Od 32 reprezentacije koje nastupaju na Svetskom prvenstvu, Danska je jedan od najglasnijih kritičara katarskog režima zbog kršenja ljudskih prava i tretmana stranih radnika.
Njihova reprezentacija će u znak protesta nositi crne dresove, kao znak žalosti zbog radnika koji su poginuli na gradilištima objekata za Svetsko prvenstvo.
Takođe, Fudbalski savez Danske saopštio je da supruge i devojke fudbalera neće boraviti u Kataru tokom Mundijala, kako ne bi svoj novac trošile u zemlji koja krši ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari