Kazablanka ili Madrid - ko ima veće šanse da bude domaćin finala Mundijala 2030. godine? 1Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Svetsko prvenstvo 2030. godine će se odigrati u Španiji, Portugalu i Maroku, a prve utakmice na tom takmičenju će se igrati u Urugvaju, Paragvaju i Argentini.

Na taj način će prve utakmice tog Svetskog prvenstva biće odigrane tamo gde je sve i počelo pre 100 godina – u Urugvaju, na stadionu Sentenario, pa će tako ovo biti prvi Mundijal koji će se igrati na tri kontinenta – Južnoj Americi, Africi i Evropi.

Naredni domaćini Mundijala 2026. godine biće SAD, Kanada i Meksiko, a to će biti prvi Mundijal u istoriji na kome će učešće uzeti 48 reprezentacije, a isto toliko će ih igrati i Mundijalu četiri godine kasnije.

Što se tiče Portugala znaju se gradovi domaćini i stadioni na kojima će se igrati utakmice.

Reč je o stadionima La Luž i Žoze Alvelade u Lisabonu, te stadionu Dragao u Portu.

Što se tiče Španije 12 gradova je podnelo kandidaturu za 15 stadiona za organizovanje utakmica tokom Mundijala, a to su: Balaidos (Vigo), El Molinjon (Hihon), Rijazor (La Korunja), San Mames (Bilbao), Anoeta (San Sebastijan), La Romareda (Saragosa), Kamp Nou (Barselona), Kornelja-El Prat (Barselona), Santijago Bernabeu (Madrid), Vanda Metropolitano (Madrid), Mestalja (Valensija), Kondomina (Mursija), Kartuha (Sevilja), El Rosaleda (Malaga) i Gran Kanarija (Las Palmas).

Od 15 stadiona koji su kandidati Fudbalski savez Španije će morati da odabere njih 11 koji će biti domaćini utakmica Mundijala u toj zemlji.

Što se tiče Maroka poznati su samo gradovi domaćini za sada, a to će biti: Rabat, Kazablanka, Tanger, Agadir, Marakeš i Fes.

Tokom Mundijala će biti odigrano 104 utakmice, a kako Marka piše čak 60 odsto njih će biti odigrano na tlu Španije.

Takođe, taj list piše da Maroko želi da bude domaćin finalne utakmice i da imaju u planu da se ista odigra u Kazablanci, dok u Španiji sa podozrenjem gledaju ka toj odluci.

Kako navodi Marka, najviše šansi da bude poprište finalne utakmice ima stadion Santijago Bernabeu u španskoj prestonici, mada će oko domaćina finala biti konsultovana i FIFA.

Iz krovne organizacije će možda stići i odlučujući glas, a očekuje se da on ode na stranu stadiona Reala iz Madrida.

Takođe Međunarodna fudbalska federacija je najavila da će se Argentina, Urugvaj i Paragvaj takođe automatski plasirati na Mundijal, kao jedni od domaćina istog, pa će za 42 mesta reprezentacije ući u borbu tokom kvalifikacija za planetarnu smotru.

Kako pak španski medij iz Madrida navodi, Fudbalski savez Argentine želi da bude domaćin više od jedne utakmice na ovom šampionatu, ali za sada još nikakva reakcija nije stigla iz FIFE povodom toga.

Mundijal bi trebalo da se igra u junu i julu 2030. godine, ali tačan datum odigravanja istog još uvek nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari