Posle minimalnog trijumfa u dramatičnoj završnici duela sa solidnim Alžirom (25:24), najbolji srpski rukometaši sinoć su, bez naročitog napora, izrešetali mrežu poluamaterske reprezentacije Australije – 35:18 (16:8) na Svetskom prvenstvu u Švedskoj, pa sa maksimalna četiri boda dočekuju večerašnji derbi trećeg kola C grupe sa favorizovanom Danskom.


U duelu neravnopravnih protivnika, „orlovi“ su sve vreme kontrolisali rezultat, usporavali i ubrzavali ritam, menjali formacije u odbrani, bekovske trojke, pivotmena i krila, pripremajući teren za prvo pravo veliko iskušenje na takmičenju, protiv starih dužnika sa severa Evrope. Dok su „kenguri“, s gomilom igrača i članova stručnog štaba s prostora bivše Jugoslavije, euforično proslavljali svaku loptu iza leđa golmana Pejanovića (branio ceo meč), izabranici selektora Veselina Vukovića štedeli su snagu i čuvali se povreda, egzibicionim potezima povremeno mamili, autsajderima naklonjenije, publike, ali i ponekad bili nedopustivo ležerni i pravili greške koje bi selekcije iz top 10 surovo kažnjavale. Zato ni ovih ni prvih 60 minuta na Mundijalu nisu i ne mogu biti stvaran prikaz mogućnosti Marka Vujina (dao najviše golova – 7 Australijancima) i društva, odnosno nagoveštaj njihovih realnih šansi u borbi za drugi krug SP. Tek posle duela s jednim od kandidata za medalje znaćemo koliko vredi sadašnja generacija i može li oterati senku decenijskog posrtanja nekadašnje dike i ponosa našeg sporta.

– Zbog blizine Švedske, danska reprezentacija biće praktično domaćin u ovom meču, a mi ćemo biti željni revanša za silne izgubljene mečeve s njima u poslednje vreme. Svakodnevno gledamo snimke njihovih utakmica, do detalja smo skenirali njihove vrline i mane, a na njihovoj premijeri s Australijom primetili smo da isprobavaju neke nove stvari u odbrani, što bi moglo da znači da ne veruju u ono što su do sada uspešno sprovodili u igri. Spremni smo i motivisani, još samo da vidimo kakav će nam to rezultat doneti – kaže strateg „orlova“ Vuković, koji je „pohvalio veliku želju i volju za unapređivanjem nekih segmenata igre protiv Australije“. Prvi strelac naše ekipe Vujin prednost u sledećoj utakmici, bez premišljanja daje Dancima, koji su na putu do 4. mesta na SP 2009. u uzbudljivom duelu u grupi s golom razlike dobili dvoboj sa Srbijom.

– Često vrtim film te utakmice iz Hrvatske i nadam se da će nam se jednog dana vratiti tada izgubljeno. Možda već večeras, ko zna. Danci su apsolutni favoriti, imaće ogromnu podršku s tribina, možda će im i sudijski kriterijum ići na ruku, dok mi moramo ostati mirni i skoncentrisani, nadmašiti sebe i s pozicija bekova probati da iskoristimo njihovu pliću odbranu – smatra levoruki golgeter „orlova“.

Grupa C

Rezultati 2. kola: Australija – Srbija 18:35, Alžir – Hrvatska 15:26, Rumunija – Danska 30:39

Parovi 3. kola (sreda): Hrvatska – Australija, Rumunija – Alžir, Danska – Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari