Kenvorti: Kina ne zaslužuje da bude domaćin ZOI 1Gas Kenvorti na ZOI u Sočiju. Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Britanski olimpijac Gas Kenvorti, koji će se na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu takmičiti u disciplini fristajl skijanje, izjavio je da Kina „nije pravo mesto“ za održavanje Igara zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji, preneo je BBC.

Kenvorti je rekao i da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne bi trebalo da dodeljuje organizaciju Igara zemljama u kojima je zabeležen „užasavajući“ broj primera kršenja ljudskih prava.

„Mislim da bi MOK trebalo da zauzme stav povodom ovih zverstava i da se založi za važna pitanja, a ne da daje tim zemljama pravo da budu domaćini Igara. Mogli bi da naprave pozitivne promene u tim zemljama tako što bi, eventualno, ne bi dozvoli da se takmiče“, rekao je britanski olimpijac.

Osvajač srebrne medlje na ZOI u Sočiju 2014. godine smatra da bi MOK trebalo da oduzme pravo takvim zemljama da organizuju takmičenja, pa čak i da zabrani sportistima iz tih država da se takmiče.

„To bi imalo uticaj i na sportiste, ali bi te države možda odlučile da učine promene koje bi omogućile njihovim sportistima da se takmiče“.

Britanski olimpijac je dodao da se plaši reakcija povodom svojih izjava.

„Ne želim čak ni da pokušavam da govorim protiv Kine ili da se borim protiv Kine. Svoje poruke upućujem pre svega na adresu MOK. Ne mislim da MOK treba da da ovim zemljama pravo da budu domaćini ako imaju problema sa ljudskim pravima, ako se dešava genocid u zemlji ili ako imaju stavove protiv LGBT zajednice“, rekao je Kenvorti u razgovoru za BBC.

Član organizacionog odbora Igara u Pekingu Jang Šu upozorio je učesnike ZOI da bi mogli da snose posledice ukoliko budu kršili zakone Kine.

„Svaka izjava ili ponašanje koje narušava olimpijski duh, a pre svega krši kineske zakone i propise, imaće posledice“, rekao je Šu, koji nije naveo o kakvim kaznama se radi.

Takođe, Međunarodni olimpijski komitet je ukazao na Olimpijsku povelju, u kojoj stoji da su političke izjave na konferencijama za štampu, u intervjuima ili putem društvenih medija dozvoljene, ali da im nije mesto na takmičenjima ili dodelama medalja. Pored toga, MOK je napomenuo da se poštuju „važeći zakoni“, ali nije precizirao šta bi to trebalo da znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari