Kina "prigrlila" ruske šahiste 1EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Geografsko izmeštanje usled sankcija Zapada prema državi koja je vojno napala Ukrajinu.

Predstavnici Ruske šahovske federacije saopštili su tokom samita u Abu Dabiju da RŠF od maja prestaje da bude članica evropske šahovske porodice i priključuje se Azijskoj šahovskoj federaciji, sa Kinom kao vodećom silom u tom delu sveta.

„Danas je bio istorijski događaj. Prvi put je jedna šahovska federacija, jedna od najjačih na svetu, prešla sa jednog kontinenta na drugi. Radujem se ovoj plodnoj saradnji, učešću ruskih timova na kontinentalnim takmičenjima i organizaciji azijskih takmičenja u Rusiji“, saopšio je prvi čovek ruskog šaha Andrej Filatov.

U martu 2022. godine, nekoliko dana nakon početka sukoba, Međunarodna šahovska federacija (FIDE) i Evropska šahovska unija (ECU) najavile su suspenziju Ruske Federacije. Takmičari iz najveće države sveta bili su ipak u prilici da učestvuju na međunarodnim takmičenjima pod „neutralnom“ zastavom FIDE.

Zanimljivo da je predsednik FIDE nekadašnji potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič, koji je reizabran u avgustu prošle godine, kada je za protivkandidata imao Ukrajinca Andrija Baričpoleca, ali to nije sprečilo otcepljenje Ruske šahovske federacije. Po raznim pitanjima u nesaglasju sa evropskom krovnom organizacijom i pre izbijanja ratnog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Oglasio se i portparol zvanične Moskve, Dmitrij Peskov, koji je pozdravio „veoma dobre vesti za naše šahiste i za našu federaciju“, jer će „omogućiti ruskim sportistima da učestvuju na velikim međunarodnim takmičenjima“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari