Kineski novci za srpsku titulu 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Posle nešto manje od dva meseca takmičarske pauze, večerašnjim mečom Voždovca i TSC-a iz Bačke Topole, počinje fudbalska sezona 2019/2020. u Linglong Tajer Superligi Srbije.

S istim brojem učesnika (16), dva povratnika, jednim debitantom i nekoliko novih pravila u borbi čiji je završetak predviđen krajem maja, posle 296 utakmica na terenima od Subotice do Surdulice.

Uprkos ranijim najavama vraćanja na staru „recepturu“, zadržan je trokužni sistem, s 30 redovnih kola i sedam bonus krugova, s tom razlikom što je ukinuto polovljenje bodovnog učinka uoči starta plej-ofa i plej-auta, s (po) osam ekipa iznad i ispod „crte“. I dalje će na kraju balade dve najlošije rangirane ekipe pravo u niži takmičarski rang, dok će baraž biti drugačije ustrojen.

Ubuduće će se za mesto u SLS boriti 14-plasirani tim Superlige i treći iz Prve lige, odnosno osvajač 13. pozicije iz Superlige i četvrti iz PLS, tako što će odigrati (po) dva susreta. U „prevodu“, nije nemoguće da čak četiri superligaša skliznu stepenik niže.

Broj dozvoljenih stranaca u protokolu utakmica ostao je na broju četiri, ali zato je izglasano neograničeno pozajmljivanje igrača među klubovima, dok će obaveza uvrštavanja najmanje dvojice fudbalera mlađih od 21. godinu u startnih 11 stupiti na snagu od sezone 2021/2022.

I s terenima je pola-pola situacija. Neki, poput Partizanovog, sređeni su uz novčanu pomoć Fudbalskog saveza Srbije, dok se neki još doteruju, pa će se pojedine ekipe opet neko vreme seljakati – Vojvodina prvu rundu igra u Bačkoj Palanci, Mladost će umesto u Lučanima to uraditi u Užicu, dok će TSC do završetka izgradnje stadiona u svom gradu ostale ugošćavati u obližnjoj Senti.

U takvim okolnostima, opet se najviše očekuje od branioca titule Crvene zvezde i njenog večitog rivala u trci za prevlast u domaćim fudbalskim vodama Partizana.

Za potrebe het-trika u nacionalnim titulama crveno-beli su prvo zadržali trenera Vladana Milojevića, a onda i nosioce igre poput Marka Marina i Milana Borjana, ali i doveli šest igrača: golmana Nikolu Vasiljevića levog beka Žandera, štopera Radovana Pankova, defanzivnog vezistu Hozea Albera Kanjasa, te napadače Tomanea i Nikolu Krstovića, mada ovi nisu dali doprinos eliminaciji Suduve u startnom krugu trke za Ligu šampiona.

Bilo je i odlazaka, od onih bitnijih prvotimaca na „Rajku Mitiću“ nisu više Dejan Joveljić (Ajntraht), Vujadin Savić (APOEL) i Goran Čaušić (Arsenal iz Tule), dok se transfer junaka pobede nad Liverpulom Milana Pavkova još „kuva“. I Partizan je prošao kroz kadrovske promene.

Još veće, jer je šef struke Savo Milošević ostao bez legendarnog kapitena crno-belih Saše Ilića (penzija), a momci s priličnom minutažom – Nemanja Nikolić, Goran Zakarić, Nemanja G. Miletić, Miroslav Vulićević i Mark Valijente – nisu više u njegovim planovima i do prodaje rade sa klupskom filijalom Teleoptikom.

Starosedeocima Vladimiru Stojkoviću, Nemanji R. Miletiću, Zoranu Tošiću, Saši Zdjelaru… trebalo bi da pomognu novajlija Umar Sadik (pre svega), Dominik Dinga, Rajko Brežančić i Aleksandar Lutovac.. pa i povratnici sa pozajmice Ognjen Ožegović i Sejduba Suma, dok prvi strelac ekipe Rikardo Gomeš nikako da bude „utopljen“ preko.

Radnički ponovo puca visoko, mada je pitanje koliko može bez trenera Nenada Lalatovića (zamenio ga Simo Krunić) i nekolicine standardnih fudbalera, poput Nikole Drinčića i pomenutog Pankova.

Čukarički je sa dovedenim trenerom Aleksandrom Veselinovićem i nekim novim klincima u ofanzivnom bloku krenuo silovito u napad na Ligu Evrope, a i u prvenstvu ima uobičajeno visoke ambicije. Možda i Vojvodina sa Lalatovićem, mada godinama prolazi kroz razne turbulencije. Ostali neka se poklone i pokažu imaju li „baruta“ za borbu sa većima i povlašćenijim od sebe. Ponajviše debitant TSC, jer je pomognut donacijom Vlade Mađarske.

Linglong dao ime i 1,26 miliona evra

Srpska Superliga i Prva liga od ove sezone će u nazivu nositi i ime jednog od najvećih svetskih proizvođača guma – Linglong Tajer iz Šandonga, a ugovorom o naslovnom sponzorstvu između Zajednice klubova SLS/PLS i kompanije iz Šandonga predviđena je trogodišnja finansijska podrška u iznosu od 1,26 miliona evra, odnosno 420.000 na svakih 12 meseci. Nije poznato na šta će tačno biti utrošen novac od sponzora Juventusa, nemačkog Volfsburga, pojedinih ženskih odbojkaških klubova, muških košarkaških ekipa, trke kamiona… odnosno, koliku će konkretnu korist imati naši superligaši i prvoligaši.

Raspored 1. kola

Voždovac – TSC 20.00

subota

Spartak – Rad 18.00

Mladost – Radnik 20.00

Čukarički – Napredak 20.00

Vojvodina – Mačva 20.00

Crvena zvezda – Javor 20.00

nedelja

Inđija – Partizan 18.00

Radnički – Proleter 20.00

Karadžić „sudi“ sudijama

Sudijska komisija FSS u sezonu ulazi s novim čovekom na predsedničkoj funkciji, jer je Zoran Petrović (iz nepoznatih razloga) razrešen posle samo godinu dana provedenih na njoj. Na njegovo mesto je vraćen Milan Karadžić, svojevremeno smenjen zbog „slučaja Srđan Obradović“, tj. arbitra privođenog zbog sumnje da je sudio u korist Spartaka na meču Subotičana i Radničkog (N). Karadžiću će u odabiru delilaca pravde pomagati Majo Vujović, Boško Jovanetić i Igor Radojičić. Prva dvojica su članovi starog saziva, treći je pridošlica, a ostaje da se vidi ko će popuniti preostala dva upražnjena mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari