Na repertoaru Barselona sa novom zvezdom umesto Mirotića: Partizanova evroligaška premijera za 16.500 pretplatnika i ostale 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U trećem kolu košarkaške Evrolige, u utorak u 18.30 časova, Partizan će biti na prvom ispitu preimućstva koje bi poželeo svaki tim.

Posle polovičnog učinka u prve dve utakmice u gostima (poraz protiv Makabija u Tel Avivu pa pobeda u Francuskoj protiv Asvela), igra u „Štark areni“ pred domaćom publikom, koja mu je odanost iskazala iz svog novčanika. Crno-beli su se na sva zvona pohvalili da su za jezgro svog grotla prodali 16.500 pretplatnih karata.

U temelju značajne podrške to je 16.500 želja da se ode korak dalje nego u prošloj sezoni, kada je Partizan, vraćajući se u vodeće klupsko takmičenje evropske košarke posle deset godina, poklekao na pragu fajnal-fora.

Domaći teren je oduvek stub-nosač Partizanovih pretenzija u Evropi, još od nezaboranih utakmica u Hali sportova na Novom Beogradu, a koliko u svojim poduhvatima može čvrsto da se osloni na pomoć publike govori i to da ga je u prethodni put na 17 mečeva kod kuće pratilo više od 300.000 gledalaca, što je rekord za anale Evrolige.

Crno-beli dočekuju Barselonu, a španski velikan, vidi se kroz istoriju međusobnih evroligaških okršaja, ne daje pet sentimosa za grmljavinu fijeste na tribinama. Blaugrani je pripalo poslednjih sedam duela (2009/10, 2012/13, 2013/14, 2022/23), među kojima su i poslednja tri u Beogradu. Pre nepunih sedam meseci bilo je 89:80.

Partizan se poslednji put radovao 3. februara 2010. u jednoj od svojih najveličanstvenijih pobeda u ovom veku. Igrano je u drugom delu, u takozvanom Top 16 (četiri grupe po četiri, po dve prvoplasirane išle u četvrtfinale). Uspeh sa 67:66 je izvojevan pred 8.000 vatrenih duša u „Pioniru“ na produžetak, koji je crno-belima pripao sa 6:5.

U završnici za debele živce Aleksandar Rašić je pogodio oba slobodna bacanja. Barseloni je preostalo dovoljno vremena da smisli napad za pobedu. Pokušaj Pita Mikela u poslednjoj sekundi je bukvalno izašao iz koša, a Lorens Roberts je skinuo loptu s obruča. Sudije su dužim većanjem presekle da je to učinio po pravilima igre.

To je bila dragocena pobeda za proboj u četvrtfinale, a preko Makabija i na završni turnir četvorice u pariskom „Bersiju“. Partizan je pao na rubu finala protiv Olimpijaksoa. Prvak je postala Barselona.

Španski tim na megdan dolazi s obe pobede. U prvom kolu je kod kuće savladao Efes (91:74), a u drugom Olimpijakos u Pireju (77:68). U domaćem prvenstvu u prvih pet kola ima jedino poraz protiv maksimalnog Reala u Madridu (86:79). U minulom je u gostima pobedio Gran Kanariju (83:73).

Barselona je načinila velike promene u odnosu na prošlu sezonu. Za trenera je umesto Litvanca Šarunasa Jakikevičijusa postavljen njen nekadašnji bek Rođer Grimau, koji je igrao i za špansku reprezentaciju, a ima titulu evropskog klupskog prvaka 2010.

Za glavnu uzdanicu je doveden Vili Ernangomez, šampion sveta s „crvenom furijom“ 2019, ali i učesnik neuspešnog Mundobasketa nedavno, povratnik iz NBA lige, bivši Realov igrač. Njegov košarkaški put je istovetan onom koji je prošao Nikola Mirotić, njegov prethodnik na mestu centra. Malo je falilo da on, iako se sporazumno rastao s Barselonom, opet bude akter njenog meča s Partizanom, ali to je već arhivirana letnja saga završena Mirotićevim odlaskom u Milano.

Novajlija iz prekookeanske profesionalne lige je i Amerikanac Džabari Parker, adut za šut. I dalje su iz drugog plana korisni Nikola Kalinić i Čeh Jan Veseli, jedan od najzapaženijih u Partizanovoj poslednjoj pobedi protiv Barse pre 13 godina.

Crno-beli su se u Vilerbanu iskupili za bledu igru u Tel Avivu, ali Asvel se i u utakmici s Crvenom zvezdom predstavio kao (bar za sada) tim skromnih mogućnosti. Barselona, koja i ove godine puca na tron, biće pravi pokazatelj dokle je Željko Obradović stigao u brušenju igre za ovu sezonu i šta se Partizanovim pretplatnicima nudi na repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari