Kada je pre deset godina otišao iz Kosovske Mitrovice, Miloš Krasić nije ni slutio da će već sa 18 godina postati kapiten FK Vojvodina. Sada, mladić sa 23 godine igra u jednom od najprestižnijih ruskih klubova CSKA iz Moskve i iza sebe ima osvojen kup UEFA- 2005, dve titule prvaka Rusije i tri super kupa Rusije.

Kada je pre deset godina otišao iz Kosovske Mitrovice, Miloš Krasić nije ni slutio da će već sa 18 godina postati kapiten FK Vojvodina. Sada, mladić sa 23 godine igra u jednom od najprestižnijih ruskih klubova CSKA iz Moskve i iza sebe ima osvojen kup UEFA- 2005, dve titule prvaka Rusije i tri super kupa Rusije.
Upravo završeni ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, Krasiću je doneo status standardnog člana A reprezentacije. Razloge neuspeha nacionalnog tima, neki traže u mladoj ekipi, drugi pak u selektoru.
– Mislim da je presudilo neiskustvo, s obzirom na broj mladih igrača. Imamo dosta dobru ekipu, što bismo i dokazali da smo uspeli da se plasiramo u završnicu evropskog prvenstva. Siguran sam u to. Što se tiče trenera, nemam zamerke. Odličan čovek, jakog karaktera, izvlačio je maksimum od nas.
Zašto u utakmicama, u kojima ste bili favoriti niste uspeli da pobedite?
– Verovatno dolazi do opuštanja na utakmicama protiv uslovno rečeno slabijih protivnika. Ne dešava se to samo našoj reprezentaciji, ali mi smo u ovim kvalifikacijama platili ceh. To je ono što treba promeniti, na šta će selektor, bilo da to bude Klemente ili neko drugi, morati da obrati posebnu pažnju.
Da li ste zadovoljni svojom igrom u reprezentaciji?
– Dobro sam igrao i zadovoljan sam, samo uvek može bolje, težim da svoju igru konstantno podižem na viši nivo.
Sa samo dvadeset godina napustio je Srbiju, fenomenalna ponuda iz moskovskog CSKA promenila je Krasićev život, sada već gotovo pravi Moskovljanin igra svoju četvrtu sezonu u ruskoj najjačoj ligi.
– Bilo je teško na početku, pa sam skoro dve godine svaki vikend putovao za Srbiju. Mislio sam da ću izdržati takav tempo života, ali pokazalo se suprotno. Morao sam se smiriti, jer da sam nastavio takav život, sigurno ne bih bio ovde gde jesam. Kao i svi, vremenom sam se uklopio. Definitivno, Moskva je za mene najlepši grad, mentalitet ljudi je sličan našem, što mi je olakšalo adaptaciju. Samo što izlasci nisu ni približna našim. Ove četiri godine provedene u Moskvi su za mene u svakom smislu neverovatne. CSKA, stalni član Lige šampiona, 10. decembra igra poslednju utakmicu ove jeseni, s obzirom na to da je prvi deo ruskog šampionata završen. Za igrače, to znači odmor. Da li ćete odmor provesti u nekim toplijim krajevima ili idete u Kosovsku Mitrovicu?
– Sve svoje slobodno vreme koristim za odlazak na Kosovo.
Nostalgični ste?
– Da. Nedostaju mi roditelji koji žive dole, prijatelji…Tamo sam ipak rođen i mislim da ću po tom pitanju ceo zivot biti nostalgičan. Kosovo je deo mene.
Vaš prvi klub, odakle i datiraju vaši počeci je FK Rudar iz Kosovske Mitrovice. Da li klub još uvek postoji?
– Naravno. Baš sam im pre par dana poslao dresove. Trudim se da im uvek izađem u susret, pomognem koliko mogu, da bi ti klinci koji treniraju dole imali još više motivacije. Nikad se ne zna, možda se baš dole krije neki novi Zidan, Raul ili Ronaldinjo.
Većina igrača sa kojima ste bili u timu, kao što su Slaven Stanković, Aleksandar Čanović, vaš brat Bojan Krasić i mnogi drugi, napustili su Kosovsku Mtrovicu, ali jedino ste vi, iako najmlađi, postigli takav uspeh. U čemu je tajna?
– Dosta rada. Svi igrači imaju podjednake šanse da dođu do vrhunskog nivoa. Neophodno je posedovati talenat, ali rad je presudan. Ima mnogo odricanja, često je i teško, ali svaki profesionalac zna da ga to čeka.To je ono što volimo da radimo.
Sa 18 godina postali ste kapiten FK Vojvodina. To se retko dešava tako mladim igračima?
– Za mene, jedno veliko zadovoljstvo i čast. Biti kapiten u tako velikom klubu u našoj zemlji, sa bogatom istorijom, uz sve to i kao došljak sa jako malo godina, nije mala stvar. Sada je meni Novi Sad druga kuća. Veliki broj mojih prijatelja iz detinjstva danas živi u vojvođanskoj prestonici, kao i moj brat koji igra u Zrenjaninu.
CSKA i Krasić zasuti su ponudama za njegov prelazak u neki od vodećih klubova španske, engleske, nemačke i italijanske lige, o čemu Miloš skromno kaže da se o svemu pita sadašnji klub. Ipak, svestan je da je stekao neophodnu afirmaciju, oseća da je spreman da zaigra u elitnim klubovima najjačih liga Evrope.
Miloš Krasić sigurno je budućnost srpskog fudbala i nacionalnog tima. Od njega se očekuje da postane pravi vođa na terenu i konstruktor igre naše reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari