Ni selektor Havijer Klemente (po starom „dobrom“ običaju dolazi pravo na okupljanje igrača), ni njegova redovna ispomoć u sličnim prilikama, sekretar stručnog štaba i portparol FSS Aleksandar Bošković (na seminaru), ni najavljeni direktor svih selekcija Zoran Mirković (zauzet), već pomoćnik generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije Gradimir Branković saopštio je juče spisak fudbalera za dvomeč sa Kazahstanom (17.

Ni selektor Havijer Klemente (po starom „dobrom“ običaju dolazi pravo na okupljanje igrača), ni njegova redovna ispomoć u sličnim prilikama, sekretar stručnog štaba i portparol FSS Aleksandar Bošković (na seminaru), ni najavljeni direktor svih selekcija Zoran Mirković (zauzet), već pomoćnik generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije Gradimir Branković saopštio je juče spisak fudbalera za dvomeč sa Kazahstanom (17. novembra) i Poljskom (21.11) u Beogradu, koji će sa ishodima duela Portugala i Poljske odrediti sudbinu seniorske selekcije Srbije kvalifikacijama za prvenstvo Evrope sledeće godine.

„Prošli“ navijački zahtevi

Na jučerašnjem zajedničkom sastanku predstavnika MUP-a, čelnika Fudbalskog saveza Srbije i svih klupskih komesara za bezbednost u Superligi prihvaćeni su zahtevi pobunjenih navijača da im se, uprkos odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, dozvoli unošenje zastava svih dimenzija (na kartonskim nosačima), transparenata i njihovo kačenje na ograde, bubnjeva i megafona (uz ličnu kartu korisnika). S tim što će organizatori mečeva, tj. klubovi procenjivati šta i u kojoj količini od ovih navijačkih rekvizita moći da završi na tribinama stadiona, a da ne ugrozi bezbednost nijednog aktera događaja.

Prema očekivanjima, među „orlove“ se vratio triling važnih defanzivaca Krstajić (sanirao povredu) – Vidić (rešio isti problem) – Dragutinović (odradio suspenziju zbog crvenog kartona), čije je iskustvo i te kako nedostajalo na prošlomesečnim gostovanjima u Jermeniji i Azerbejdžanu. Zanimljivo je, međutim, da njihov kambek nije uticao na broj odbrambenih fudbalera (9), među kojima su ostale sve njihove alternative, pa čak i Biševac, koji je od početka borbe za EP bio rezerva rezervi. Ni ponovno pozivanje Zvezdinog veziste Koromana nije iznenađenje, jer je nekada standardni reprezentativac u odličnoj formi, pa ni njegove javne prozivke na račun španskog stručnjaka i ljudi iz Saveza nisu mogle poništiti potrebu za brzim i opasnim desnim krilom. Isto važi i za kapitena Dejana Stankovića, za kojeg se već neko vreme zna da će terapiju povređene noge nastaviti pod nadzorom naših lekara, kako bi (ako uopšte bude potrebno) vodio Srbiju u završnom meču sa Poljacima. Novost nije ni pozivanje Jovanovića, koji će, sasvim oporavljen od povrede, pojačati konkurenciju u navalnom redu najbolje srpske reprezentacije.

Na spisku 24 imena

Na prozivci u Kovilovu sledećeg ponedeljka trebalo bi da se pojave 24 igrača: GOLMANI: Vladimir Stojković (Sporting), Vlada Avramov (Fiorentina); ODBRANA: Antonio Rukavina (Partizan), Duško Tošić (Verder), Nemanja Vidić (Mančester Junajted), Branislav Ivanović (Lokomotiva Moskva), Milan Stepanov (Porto), Mladen Krstajić (Šalke), Ivica Dragutinović (Sevilja), Marjan Marković (Dinamo Kijev), Milan Biševac (Lens); VEZNI RED: Nenad Kovačević (Lens), Igor Duljaj (Šahtjor), Milan Smiljanić (Espanjol), Dejan Stanković (Inter), Boško Janković (Palermo), Zdravko Kuzmanović (Fiorentina), Miloš Krasić (CSKA), Zoran Tošić (Partizan), Ognjen Koroman (Crvena zvezda): NAPAD: Marko Pantelić (Herta), Nikola Žigić (Valensija), Danko Lazović (PSV Ajndhoven), Milan Jovanović (Standard).

Jedinu, ali potpuno neočekivanu, vest predstavlja ime Marjana Markovića u zadnjoj liniji. Tek kada Klemente stigne u Beograd saznaćemo šta je bio motiv pozivanja desnog beka kijevskog Dinama, koji je poslednji put za nacionalni tim igrao u Almati i bio deo martovskog poraza od Kazahstana (1:2), prvom u dugom nizu kikseva koje su „orlovi“ napravili od početka takmičenja u grupi A. Da bi ih izbrisali i na mala vrata otišli u Švajcarsku i Austriju, naši najbolji fudbaleri moraju da pobede u preostalih 180 minuta. I mole se za trijumfe Belgije i Finske protiv Poljske i Portugala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari